Το χθες είναι η μνήμη του σήμερα και το αύριο το όνειρο του σήμερα.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη τίμησαν τη διπλή γιορτής της  25η Μαρτίου, στην Αίθουσα  Θεάτρου  και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Γυμνασίου  Λυκείου.

Χθες και σήμερα... δύο λέξεις με διαφορετική ετυμολογία, οι οποίες όμως έχουν πάντα κάτι κοινό. Πάντα υπάρχει κάτι που τις δένει. Το χθες είναι η μνήμη του σήμερα και το αύριο το όνειρο του σήμερα.

Η ιστορία έχει συνεχώς κάτι να πει στο σήμερα. Γίνεται ένας πλήρης οδηγός για το μέλλον, με το να μας δείχνει  τα σωστά και τα λάθη του παρελθόντος.

Η γοητεία της ιστορίας και το αινιγµατικό της δίδαγµα είναι ότι από εποχή σε εποχή τίποτα δεν αλλάζει, κι όµως, τα πάντα είναι διαφορετικά. 

Σε ένα κόσμο που αλλάζει, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Σφάλματα και λάθη του παρελθόντος, στα οποία οι λαοί και οι ηγεσίες δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις, εμφανίζονται από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας ως σκιές που στοιχειώνουν το μέλλον.

Ερωτήματα που δημιουργούν φόβους για το αύριο γιατί ο φόβος είναι ένας τρόπος να ελέγξεις τους ανθρώπους, όπως έλεγε κι ο Λουκιανός. Ο άλλος είναι η ελπίδα. Φόβοι και ελπίδες σε ένα γαϊτανάκι αντιπαράθεσης και ενώ η χώρα μας δέχεται επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Για αυτό όποιος δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.Έτσι η ιστορία δεν είναι ένα απλό μάθημα του σχολείου, αλλά ένα μάθημα ζωής!

Αν θέλουμε να πραγματώσουμε τα όνειρά μας είναι αναγκαίο να διδαχτούμε το παρελθόν μας, τις Εθνικές μας μνήμες.