Εκπαιδευτική εξόρμηση στο Εθνικό Πάρκο Γαλλικού.

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, μαθαίνοντας για τις αξίες των Υγροτόπων, τα είδη των ζώων και των φυτών, που ζουν σε αυτή, τα προβλήματα που  αντιμετωπίζει η χλωρίδα και η πανίδα μας, επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την Τρίτη 3  Νοεμβρίου, με στόχο να αποκτήσουν μία αυθεντική εμπειρία επαφής με τη φύση και μία βιωματική σχέση με τον Υγρότοπο, σε μια ιδανική περιοχή - ένα από τα μεγάλα οικοσυστήματα της χώρας, υψηλής βιοποικιλότητας - που προσφέρεται για δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης:

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – Εκβολές Γαλλικού ποταμού – Δέλτα Αξιού. Πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Γαλλικού και η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου χειμώνα βλέπουμε συνήθως φοινικόπτερα και βάρβαρες, ενώ το καλοκαίρι συχνάζουν πολλά παρυδάτια πουλιά (τρίγγες, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές κα). Η λιμνοθάλασσα είναι πολύ σημαντική για την αναπαραγωγή των καλαμοκανάδων, των αβοκετών και του θαλασσοσφυριχτή, αλλά και για τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς τα αβαθή νερά τους προσφέρουν άφθονη τροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος σπάνιος φτερωτός επισκέπτης θα ξεστρατίσει από τη συνήθη πορεία του και θα κάνει την εμφάνισή του στη λιμνοθάλασσα, προκαλώντας συναγερμό στους φανατικούς ορνιθοπαρατηρητές. H περίπτωση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν, εξαιτίας της καθίζησης του εδάφους, κατασκευάστηκαν παράκτια αναχώματα για την προστασία του ομώνυμου οικισμού.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού. Στην περιοχή των εκβολών το ποταμού Γαλλικού έχει δημιουργηθεί από το 2007 το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού. Οι μαθητές ξεναγούνται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο το οποίο περιλαμβάνει μονοπάτια, κιόσκια ξεκούρασης, παρατηρητήρια και γεφυράκια καθώς και δύο μικρές τεχνητές λίμνες, οι οποίες σφύζουν από ζωή: φαλαρίδες, κορμοράνοι, λαγγόνες, σπάνια είδη ερωδιών και το χειμώνα πάπιες, αργυροπελεκάνοι, φοινικόπτερα και κύκνοι, καλαμόκιρκοι και γερακίνες.

Οι νεροβούβαλοι. Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού ζει ένα κοπάδι εντυπωσιακών νεροβούβαλων, από τα τελευταία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εκτροφή των βουβαλιών είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και τα ζώα αυτά κινδύνευαν με εξαφάνιση. Μετά την ένταξή τους σε πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων οι πληθυσμοί τους άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι νεροβούβαλοι δεν αντέχουν την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και γι αυτό περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο νερό που τους βοηθάει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους. Το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και ενδείκνυται για τη ζαχαροπλαστική, ενώ το άπαχο κρέας τους θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό.

Οι μαθητές μας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ξενάγηση στον θαυμαστό κόσμο του πάρκου που δέχθηκαν, γνώρισαν τη φύση και απέκτησαν μία αυθεντική εμπειρία επαφής με τη φύση και μία βιωματική σχέση με τον Υγρότοπο. Είπαν ΝΑΙ στην προστασία των Υγροτόπων!