Ποιητές με… Δημιουργική Γραφή !

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν με τα ποιήματά τους οι μαθήτριες της α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας, Σιαβάλα Χ. και Φωτιάδου Θ., στον Α΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής, που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (http://dim-grafi.uowm.gr), με αρωγό τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», οι οποίες θα εκδώσει τα κείμενα που διακρίθηκαν στις κατηγορίες του διηγήματος και της ποίησης σε συλλογικό τόμο και τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Στον διαγωνισμό συμμετείχε ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, από όλη την Ελλάδα, ατομικά και ομαδικά, ηλικίας από 9 έως 17 ετών, με διηγήματα, ποιήματα, κομικογραφήματα, βίντεο και τραγούδια, τα οποία είχαν ως θέμα τους τη διαφορετικότητα - φυλετική, θρησκευτική, εθνική, κοινωνική, πολιτική, ιδεολογική, γλωσσική και κάθε άλλη- όπως αυτή εκδηλώνεται και βιώνεται τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον, όχι μόνο ως προσωπικό συναίσθημα αλλά και ως αποτυπωμένη συμπεριφορά.

Σχολεία, Πανεπιστήμια, δήμοι, σύλλογοι, εκδότες και βιβλιοπωλεία διοργανώνουν «μικρούς» και «μεγάλους» διαγωνισμούς γραφής σε όλο τον κόσμο. Δίνεται με τον τρόπο αυτό το έναυσμα στα παιδιά και στους νέους που συμμετέχουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναδείξουν μέσα από την οπτική που επέλεξαν (συγγραφή πεζού ή ποιητικού λόγου, θεατρική, σεναριακή ή κινηματογραφική γραφή) σύγχρονα κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας με τη συμμετοχή των μαθητών μας επιδιώκουμε και εμείς από την πλευρά μας να δώσουμε μια διαφορετική προσέγγιση στη λογοτεχνία με έναν δημιουργικό, ενεργό και συμμετοχικό τρόπο.

Άλλη μια επιτυχία που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες και το έργο των παιδιών μας, για να μην χαθεί ποτέ το δημιουργικό κέφι τους και η πηγαία διάθεσή τους για καλλιτεχνική έκφραση.

Τα διακριθέντα ποιήματα των παιδιών:

Αυτοί οι άνθρωποι

Αλλά έτσι είναι αυτοί οι άνθρωποι

άσπρο, μαύρο

νερό, κρασί

αλλά το νερό μπαίνει στο κρασί

ποτέ το αντίθετο

αγάπη το παρουσιάζουν

πιστεύω τους

στον καλοβολεμένο δαίμονα

που τους έχει συνεπάρει στο βασίλειο της τελειότητας

θαρρούν  ότι σου ανοίγουν τη βεντάλια της ζωής

αλλά

καταπατάται η φωνή της συνείδησης

η καταχωνιασμένη και ξεχασμένη

στο αβυσσαλέο της ψυχής.

Σιαβάλα Χ.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Άνθρωπος  γεννημένος, σ’ άλλους τόπους  θρεμμένος

Δυστυχώς στιγματισμένος.

Άδικα υποσκελισμένος.

Καταδικασμένος αιωνίως

σ’ ισόβιο παραγκωνισμό της ανθρώπινης ισχύος .

Έμφυτο ένστικτο ο φθόνος

σε μέρη που κυριαρχεί συγχρόνως

η διαφορετικότητα και ο πόνος.

Πνευματικός αφοπλισμός η ομοιογένεια.

Στασιμότητα στο ανύπαρκτο, το  αλλοιωμένο, το σαθρό.

Η παραδοχή δε, δύσκολη μα ορθή.

Η διαφορετικότητα νομοθετεί την ανθρωπότητα.

Την συντονίζει σε διαφορετική συχνότητα,

απαλλαγμένη από αίμα και στυγνή ψυχρότητα.

Φωτιάδου Θ.

Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των μαθητών μας! Η εκδοτική επιβράβευση

των μικρών Δημιουργών και ελπίζουμε- μελλοντικών Λογοτεχνών.