Καλλιεργώντας το Θρησκευτικό συναίσθημα!

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και με αφορμή την ενότητα, Εκκλησιαστική Τέχνη Α΄: Ναοδομία και Αγιογραφία, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Γ΄  Γυμνασίου του Σχολείου μας, επισκέφτηκαν τον Ιερό  Ναό  του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Δημητρίου.

Οι κυριότερες μορφές Εκκλησιαστικής τέχνης είναι η Ναοδομία , η Αγιογραφία και η Υμνολογία .

Ο σημερινός ναός είναι πεντάκλιτη βασιλικήgrκτίσμα του 7ου αιώνα με εγκάρσιο κλίτος και με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο ναό καθώς επίσης και στην κατακόμβη του ναού, στο μέρος δηλαδή όπου μαρτύρησε ο μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος. Αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της Ελληνικής ανατολής.

Η μεγαλοπρέπεια του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου δεν συνίσταται μόνο στη λαμπρή πραγματικά αρχιτεκτονική του. Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου στολισμένη με τα πολύχρωμα δάπεδα και τις ορθομαρμαρώσεις και ακόμη με τα ψηφιδωτά στους τοίχους, στα τόξα και στους θόλους, με ψιλοδουλεμένα κιονόκρανα , ανάγλυφα θωράκια , τέμπλα και με άλλα γλυπτά, καθώς και με φορητές εικόνες, συνιστά ένα μνημειακό πραγματικά κτίσμα θαυμαστής μορφολογίας.

Κυριαρχεί λειτουργικά και οπτικά επί σειρά αιώνων στη Θεσσαλονίκη, μια και υπήρξε όχι μόνο το κέντρο της τιμής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη της πόλεως, αλλά και ο κατεξοχήν λατρευτικός χώρος της πρωτεύουσας της Μακεδονικής γης, όπου η χριστιανική πίστη συνδέθηκε άμεσα και άρρηκτα με τις παραδόσεις και την ιστορία του Ορθόδοξου Ελληνικού Έθνους. Το 1988 ο ναός ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, oι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου επισκέφθηκαν τους Ιερούς Ναούς της του Θεού Σοφίας και Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη. Ο ναός της του Θεού Σοφίας κτίστηκε τον 8ο αιώνα σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο της Βασιλικής με τρούλο. Ο ναός της Αχειροποιήτου είναι κτίσμα του 5ου αιώνα και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της Παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης ξυλοστεγής Βασιλικής. Οι μαθητές του Σχολείου μας ξεναγήθηκαν στα δυο αυτά παλαιοχριστιανικά μνημεία που κοσμούν την πόλη μας Θεσσαλονίκη.