Η Εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού ….σκοτώνει!

Το Θέμα της έκθεσης στο Ολυμπιακό Αθλητικό Μουσείο ήταν « Ο Ολυμπισμός, οι απαγορευμένες ουσίες και οι επιπτώσεις της στο ανθρώπινο σώμα ». Με γνώμονα ότι η γνώση δεν παρέχεται μόνο στα θρανία, οι μαθητές μας διδάχτηκαν τις απαρχές του Ολυμπιακού ιδεώδους , την Ιστορία των  Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών σε αυτούς, με σκοπό την ενίσχυση και διαφύλαξη αυτής της ιστορίας και της  προσφοράς της χώρας μας στο χώρο του αθλητισμού.

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία μας, η εμπορευματοποίηση χαρακτηρίζει τον Aθλητικό κόσμο και ο Αθλητισμός έχει βαθμιαία εξελιχθεί από μια «δραστηριότητα» σε μια «μεγάλη επιχείρηση». Η επίτευξη των χρυσών μεταλλίων έχει αποκτήσει υψηλή  αξία και η ανάγκη για επιτυχία πιέζει πολύ τους αθλητές, προπονητές και άλλους ανθρώπους του αθλητισμού να γίνουν πρωταθλητές. Η φράση «ο δεύτερος δεν  είναι τίποτα, ο πρώτος είναι τα πάντα» περιγράφει το σύγχρονο τρόπο σκέψης σε πολλές περιπτώσεις. Τελικά, η ανάγκη για επιτυχία οδήγησε σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών κατάχρησης ουσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις το ντόπινγκ σχετιζόταν με τους θανάτους αθλητών. Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να τους αποτρέψουμε από μια μελλοντική σκέψη χρήσης αναβολικών ουσιών, επισκεφτήκαμε, με τους μαθητές μας της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, με τους μαθητές της  Γ΄ Γυμνασίου το Αθλητικό Μουσείο της πόλης μας και παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: "Η φαρμακοδιέγερση και οι επιπτώσεις της στο ανθρώπινο σώμα".

Οι μαθητές μας έμαθαν για τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές, τις παρενέργειες και το ρόλο που έχουν στις επιδόσεις τους  αλλά και στη ζωή των αθλητών, κυρίως μετά το τέλος της καριέρας τους, μέσα από ένα διαδραστικό παιγνίδι στο τέλος της ξενάγησής τους..