Το Ντόπιγκ σκοτώνει τον Αθλητισμό!

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου  και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη φαρμακοδιέγερση,στη χρήση των αναβολικών ουσιών, στο χώρο του αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί. Επίσης ενημερώθηκαν για την ιστορία και την πορεία των ολυμπιακών αγώνων από την αρχή της δημιουργίας τους μέχρι τις μέρες μας.

Οι στόχοι των φαρμάκων είναι η θεραπεία ατόμων, που πάσχουν από ασθένειες. Όταν χρησιμοποιούνται ορθολογικά, είναι σε θέση να σώσουν ζωές. Παρόλα αυτά οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε υψηλές δόσεις. Η καταχρηστική λήψη φαρμάκων μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία του ίδιου του αθλητή ή για τους συναθλητές του. Οι σημερινοί αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προπονούνται σκληρότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και από όσο το δυνατό μικρότερη ηλικία. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αθλητικές τους φιλοδοξίες, ορισμένοι δεν διστάζουν να καταφύγουν σε παράνομα μέσα, όπως είναι η λήψη μιας απαγορευμένης ουσίας. Το ντόπινγκ αντικρούει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, των αθλημάτων και της ιατρικής ηθικής. Απαγορεύεται η σύσταση, πρόταση, έγκριση, εμπορία, παράβλεψη ή διευκόλυνση της χρήσης οποιασδήποτε ουσίας ή μεθόδου που καλύπτεται από τον ορισμό του ντόπινγκ.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής, είναι ότι το ντόπινγκ μπορεί να τον σκοτώσει, σε κάθε περίπτωση πάντως σκοτώνει τον αθλητισμό. Το ντόπινγκ καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη χαρά του παιχνιδιού, δεν σέβεται τους αθλητικούς κανόνες, τους υπόλοιπους αθλητές και τους φιλάθλους. Πέρα από την καταστρατήγηση της κάθε προσωπικής ή αθλητικής ηθικής, το ντόπινγκ είναι πάνω απ' όλα επικίνδυνο για την υγεία, έχει προσωρινά αποτελέσματα και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του αθλητή, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον οργανισμό. Είναι λοιπόν ανούσιο να ριψοκινδυνεύει κανείς τα πάντα, από τη στιγμή που μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια επαρκή αξιοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων, είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες ενός αθλητή.

Οι μαθητές μας έφυγαν από το Μουσείο, απόλυτα ικανοποιημένοι από το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε και ήταν προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και στη δυναμική τους. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν στις αξίες της Αριστείας, του Σεβασμού και της Φιλίας, τα τρία συστατικά του Ολυμπιακού Ιδεώδες και στην αναγνώριση των ατομικών δεξιοτήτων.