Τα θαύματα…. της Αρχαίας τεχνολογίας!

Ταξίδι, όχι μόνο στη γνώση αλλά και στον κόσμο της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου.Την κινητή έκθεση «Οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κ. Κοτσανά, που φιλοξενείται στο Εργοστάσιο  ΤΙΤΑΝ, επισκέφτηκαν την Τρίτη 4, τη Δευτέρα 10 και την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, οι μαθητές της Α΄,της Β'  και της Γ΄Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας αντίστοιχα.

Στην έκθεση των λειτουργικών ομοιωμάτων, των αρχαιοελληνικών κατασκευών, οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν την επινοητικότητα των αρχαίων, αναγνώρισαν την αξία τους, χάρηκαν που είναι συνεχιστές ενός τόσο αξιόλογου πολιτισμού και ένιωσαν υπερήφανοι που ο Δυτικός πολιτισμός έχει τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας στις εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων.Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση, όπου, μέσω λειτουργικών ομοιωμάτων, σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και διαδραστικών δραστηριοτήτων, τους δόθηκε η δυνατότητα να ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας των Εφευρέσεων των Αρχαίων Ελλήνων. Τα ομοιώματα των εξαιρετικών εφευρέσεων που υπάρχουν στον χώρο, καλύπτουν την περίοδο από το 2000π.Χ μέχρι το τέλος του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Ο Υπολογιστικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το Αυτόματο Θέατρο του Ήρωνος, το Υδραυλικό Ωρολόγιο του Αρχιμήδη, το Ρομπότ – Υπηρέτρια του Φίλωνος, το Αυτόματο Ωρολόγιο του Κτησιβίου η Αιολόσφαιρα του Ήρωνος και άλλα πολλά εκθέματα αναδεικνύουν τη συναρπαστική πτυχή της τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και τις ομοιότητές της με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Η εντυπωσιακή έκθεση πέρα από τη συγκίνηση που μας προσέφερε, συνοδεύτηκε κι από την υπέροχη φιλοξενία των ανθρώπων του ΤΙΤΑΝ που μας δέχτηκαν πολύ φιλικά κι ανθρώπινα.

Όλα τα παιδιά ανακάλυψαν την άγνωστη πτυχή του Πολιτισμού μας και αφομοίωσαν τη Γνώση που αποκτήσανε. Αποδέχτηκαν και συμφώνησαν ότι η εμπειρία της εκπαιδευτικής επίσκεψης  ήταν μοναδική και αξέχαστη.