Φροντίζοντας την Υγεία των μαθητών μας!

Το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία», χειριστής του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, θεσπίσει και φέτος ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το 2014, την 7η Νοεμβρίου (World Day of Action-WDA). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ημέρα όπου σχολεία από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία» παρουσίασαν, ταυτόχρονα,  με το δικό τους μοναδικό τρόπο, τις  δράσεις τους με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη.

Η «Εκπαίδευση για την Αειφορία» συμπεριλαμβάνει και διασυνδέει όλες τις καινοτόμες δράσεις που  αφορούν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Εκπαίδευση για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Υγεία καθώς και θέματα σχετικά με το Ρατσισμό, τη Βία κ.ά.

Σε ένα Αειφόρο Σχολείο η σχολική κοινότητα δεν μπορεί παρά να ασχολείται σοβαρά με την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας τόσο των μαθητών και όσο και των εκπαιδευτικών.

Στα πλαίσια λοιπόν της δράσης αυτής, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, ως Αειφόρο Σχολείο και ως Σχολείο που προαγωγής την Υγεία, διοργάνωσε, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, ημερίδα με θέμα «Διατροφή και Εφηβεία». Κύριος ομιλητής της ημερίδας αυτής ήταν η κα Ι. Σιδηροπούλου Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι. – Βιολόγος Α.Π.Θ., η οποία έδωσε στους μαθητές πρακτικές συμβουλές διατροφής και αναφέρθηκε σε θέματα όπως, Διατροφικές απαιτήσεις εφηβείας, Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, Πρωτεϊνούχα  τρόφιμα, Τρόφιμα με υδατάνθρακες, Τρόφιμα με λίπος, Κατανομή γευμάτων, Σχεδιασμός διαιτολογίου, Ιδανικά πρωινά, Θρεπτικά σνακ, Τρόφιμα ‘σκουπίδια’, Το διαιτολόγιο του εφήβου, κ.α.

Είναι απαραίτητο, οι έφηβοι να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά αλλά και να εκπαιδευτούν σε σχέση με την ποιότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουν. Στο Σχολείο καθώς τα παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, είναι δυνατό να προαχθεί η θετική συμπεριφορά ως προς την υγεία τους. Φαίνεται ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ακολουθούν το άτομο και στην ενήλικη ζωή, οπότε είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι αυτό ξεκινά από το σχολείο. Η διατροφή και η φυσική άσκηση έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας των παιδιών και των νέων και συνεπώς επηρεάζουν τη σχολική-ακαδημαϊκή επιτυχία. Η βελτίωση της διατροφής και των επιπέδων άσκησης μπορούν επομένως να εξυπηρετήσουν τον βασικό σκοπό της εκπαίδευσης. Η προαγωγή της υγείας στα σχολεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση στην κοινωνική ανοχή και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αυτό είναι σημαντικό για τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού και συνεπώς για τις μελλοντικές του προοπτικές.