Οι παρέες γράφουν….Ιστορία!

Θέλοντας να τονίσουμε την ουσία της ομαδικότητας και να προβάλλουμε την αξία των συναισθημάτων της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, η  Διεύθυνση και οι Συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, την Παρασκευή 9 Μαΐου  2014, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη,  παρουσίασαν τις ομαδικές δραστηριότητες των μαθητών μας με τις αντίστοιχες επιτυχίες των.

Αρχικά η παρουσίαση ξεκίνησε με  τρεις διαφορετικές ειδικότητες που ενώθηκαν προκειμένου να υμνήσουν τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρουν οι ώριμες ομάδες. Ένας Προπονητής, ένας Φιλόλογος και μια Οικονομολόγος, έκαναν ο καθένας τη δική του επιστημονική προσέγγιση  για τη λειτουργία των ομάδων. Ο προπονητής μίλησε για το ρόλο της πάσας, μέσα σε μια ομάδα. Ο φιλόλογος για τη μετάβαση από τον ενικό του «εγώ» στον πληθυντικό του «εμείς» και η οικονομολόγος για τη συνέργια που σημαίνει ότι η ολότητα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών της ("εν τη ενώσει η ισχύς").

Όλοι μαζί, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα οφέλη των ομαδικών εργασιών, παιχνιδιών και δράσεων συμβάλλουν πολλαπλά στην αναπτυξιακή διαδικασία των ατόμων και παρότρυναν τους μαθητές μας να συμβάλλουν με θετικούς ρόλους και συμπεριφορές στη συνοχή των ομάδων.

Έμπνευση αποτέλεσε η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών μας στο διαγωνισμό Young Business Talents, με οκτώ ομάδες που κατάφεραν όλες να φτάσουν στα Ημιτελικά, ενώ πέντε από τις οκτώ έφτασαν στον Τελικό και μία βραβεύτηκε ως πρώτη στον όμιλό της.

Μας έμεινε από τα παιδιά : «Τρεις λέξεις, μία αξέχαστη εμπειρία, ένα πάθος.

Στη συνέχεια μια Πληροφορικός, μια Φιλόλογος και μια  Εικαστικός ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν  την  καλλιτεχνική δημιουργία, προϊόν της ομαδικής εργασίας των μαθητών της α΄ λυκείου, με τίτλο  «Όσο   μπορείς…», η οποία συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία», τον οποίο συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιήσουν για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους.

Επίσης, παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη του Ομίλου Ρητορικής και του Ομίλου UNESCO των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη οι δράσεις καθώς και τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές μέσω της ομαδικής και συνεργατικής ενασχόλησής τους με τις δραστηριότητες των δύο ομίλων. Οι μαθητές που συμμετέχουν στους Ομίλους εξέφρασαν τις προσωπικές τους εμπειρίες με αυτές τις δραστηριότητες. Προβλήθηκαν επίσης και οι μελλοντικοί στόχοι των Ομίλων και γνωστοποιήθηκε η διεξαγωγή του πρώτου Μαθητικού Συμποσίου Λυκείων του Δικτύου ASP net Συνεργαζομένων Σχολείων της UNESCO, τον Μάρτιο του 2015, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Τέλος, η γιορτή έκλεισε με την παρουσίαση των ομάδων που συμμετείχαν στη διοργάνωση των Αγώνων F1 inschools Ελλάδος 2014 και τις δράσεις τους σε προσομοίωση επαγγελματικών αγώνων. Αποτέλεσμα της συνέργιας αυτής ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας, να λειτουργούν ως ομάδα και να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών, κοινωνικών, επαγγελματικών), μέσω ενός ελκυστικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Ελληνικα