«Διαδικτυακός Εκφοβισμός – Εθισμός στο Διαδίκτυο»

Με αφορμή τον ενδέκατο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Διαδικτυακός Εκφοβισμός – Εθισμός στο Διαδίκτυο» στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Οι καθηγήτριες του Σχολείου κ.κ Μ.Μιτζάλη, Ε. Παπαδοπούλου και Δ. Τζοτζουδάκη  ενημέρωσαν και τοποθετήθηκαν επάνω σε θέματα Διαδικτυακού Εκφοβισμού, και Καλών Τρόπων κατά τη χρήση Ιστοτόπων Κοινωνικής Δικτύωσης, με σκοπό και στόχο η ημέρα αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς οι κίνδυνοι, που συντρέχουν μέσω του διαδικτύου, είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, σε πολλούς τομείς. Επίσημος προσκεκλημένος ο Δρ. Νταφούλης Βάιος Παιδοψυχίατρος, Επιμελητής A΄ του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. που μέσα από τις εμπειρίες του και από τα περιστατικά που αντιμετωπίζει καθημερινά,μας ενημέρωσε για όλες τις διαστάσεις του θέματος ¨Εθισμός στο Διαδίκτυο.

Η κ. Ε.Παπαδοπούλου  στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στα Μέσα Κοινωνικής  Δικτύωσης (Social Media) καθώς επίσης και στην ασφαλή χρήση αυτών των ιστοχώρων. Τονίστηκε ότι όπως ισχύει σε κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, έτσι και στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης η γνώση βασικών κανόνων ασφάλειας και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία μας από κακόβουλους ανθρώπους και τη διαφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν δέκα εποικοδομητικοί και ουσιαστικοί τρόποι διαφύλαξης των προσωπικών μας στοιχείων ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τις δυνατότητες ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και διασκέδασης που μας παρέχονται. .

Στην παρουσίασή της η κ. Μ.Μιτζάλη αναφέρθηκε στους καλούς τρόπους (Netiquette) του Διαδικτύου.  Επειδή το Διαδίκτυο παρέχει σχετική ανωνυμία και απόσταση, συχνά δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον χρήστη με τον οποίο επικοινωνούμε και επειδή δεν βλέπουμε, δεν ακούμε τις αντιδράσεις ούτε καταλαβαίνουμε την ψυχική του κατάσταση του άλλου,  οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ευγενικοί και λιγότερο επικριτικοί στις Διαδικτυακές σχέσεις. Όπως και στην πραγματική ζωή έτσι και στο Διαδίκτυο ισχύει το ίδιο επίπεδο κανόνων σωστής και ηθικής συμπεριφοράς.

Η κ. Δ.Τζοτζουδάκη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για  την υπερβολική ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθώς και για τον εθισμό από τα παραπάνω. Παρουσίασε τα ποσοτικά και τα ποιοτικά αποτελέσματα μιας έρευνας χρηματοδοτούμενης από το πρόγραμμα Saferinternet Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό συντονισμό και την επίβλεψη του έργου είχαν οι ερευνητές της ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ της Β΄  Παιδιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, αλλά και τις καταστάσεις απώλειας ελέγχου.

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Δρ. Νταφούλης Βάιος Παιδοψυχίατρος, Επιμελητής A΄ του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. που μέσα από τις εμπειρίες του και από τα περιστατικά που αντιμετωπίζει καθημερινά, μας ενημέρωσε για όλες τις διαστάσεις του θέματος «Διαδικτυακός Εκφοβισμός - Εθισμός στο Διαδίκτυο». Αναφέρθηκε στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας και πώς αυτές επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των παιδιών κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στην εξάρτηση από το Διαδίκτυο. Ανέλυσε τις συμπεριφορές των εφήβων με συμπτώματα εθισμού και τους τρόπους προστασίας αυτών.

Στην ημερίδα απαγγέλθηκαν τα ποιήματα των παιδιών του Δημοτικού που αφορούσαν την ασφαλή πλοήγηση και τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου για όλους. Τέλος προβλήθηκε και το μουσικό δρώμενο των μαθητριών του λυκείου μας με θέμα: «Θύματα και Θύτες». Τα ποιήματα και το μουσικό δρώμενο προβλήθηκαν

Η θεματική του φετινού εορτασμού είναι να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο Διαδίκτυο, με σύνθημα: "Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let’s create a Better Internet Together!".