Επίσκεψη σε Ναούς της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με Θρησκευτική ευλάβεια επισκέφτηκαν  ναούς της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών  και αναφορικά με την ενότητα«Εκκλησιαστική τέχνη Α΄: Ναοδομία και αγιογραφία»΄οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίουτων Εκπαιδευτηρίων μας,  επισκέφτηκαν αντιπροσωπευτικούς ναούς της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Αρχικά οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο ναό του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Δημητρίου. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι χτίσμα του 5ου αιώνα, ενώ ο ρυθμός του είναι πεντάκλιτη βασιλική. Στο κάτω μέρος του ναού (κατακόμβη) βρίσκεται το μέρος όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό της του Θεού Σοφίας της πόλης μας. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο κτίσμα του 8ου αιώνα. Μετά την τέταρτη σταυροφορία ο ναός καθιερώθηκε να είναι ο καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, οι μαθητές θαύμασαν τον ναό της Αχειροποιήτου που είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Η εκκλησία αυτή σώζεται σήμερα στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα, γεγονός που την καθιστά μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο και η ονομασία της οφείλεται στην «Aχειροποίητη» λατρευτική εικόνα της Θεοτόκου δεομένης που βρισκόταν στο ναό.