Το Αθλητικό Ιδεώδες …

Άνοιξε τις πύλες του το μοναδικό Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα, στη Χ.Α.Ν.Θ. η οποία πρώτη έφερε, στην Ελλάδα, το 1919 το δημοφιλές άθλημα του Μπάσκετ. 

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν τα εκθέματα του πρώτου και μοναδικού μουσείου Μπάσκετ στην Ελλάδα είχαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Ο μεγάλος αριθμός σπάνιων εκθεμάτων, αντίγραφα αθλητών σε φυσικό μέγεθος αλλά και δυναμικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αποτελούν τον πυρήνα αυτού του Μουσείου, όπου ο κάθε μαθητής, παρακολουθώντας μία συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση, θα είναι σε θέση να γνωρίσει την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στη χώρα μας.Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αποτυπώνει την ιστορία και των υπολοίπων αθλημάτων, να γνωρίσουν και το ξεκίνημα του συγκεκριμένου αθλήματος στην Ελλάδα, τους πρωταγωνιστές της τότε εποχής, αλλά και την εξέλιξή του,όπου η Χ.Α.Ν.Θ. έπαιξε πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο .

Στα πλαίσια του έργου « Youth Mobilisation – Cultural Heritage and Athletic Valorisation: YMC(H)A», το οποίο υλοποιείται εντός του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013, δημιουργήθηκε  το μοναδικό Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα.