10+1 tips για να βοηθήσετε το παιδί σας κατά την προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

The προσαρμογή στον παιδικό σταθμό επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή τόσο του παιδιού όσο και στη ζωή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Η διάρκεια της περιόδου προσαρμογής στον παιδικό σταθμό, είναι διαφορετική για κάθε παιδί και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα του παιδιού, το στάδιο ανάπτυξής του, η ιδιοσυγκρασία των γονέων καθώς και προηγούμενες εμπειρίες που είχε στη φροντίδα άλλων (προηγούμενος παιδικός σταθμός, νταντά). Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό κυρίως με τη θετική τους στάση απέναντι στα νέα βήματα του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και με την υπομονή, επιμονή και κατανόηση που θα επιδείξουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της προσαρμογής. Παρακάτω ακολουθούν εύκολοι και ευχάριστοι τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, είτε είναι η πρώτη φορά στο σχολείο, είτε πρόκειται για μετάβαση σε διαφορετική τάξη.

Πως μπορεί να γίνει ευκολότερη η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό;

1. Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή του παιδιού

Τα παιδιά λατρεύουν τη ρουτίνα και νιώθουν ασφαλή όταν έχουν πρόγραμμα. Κάντε πράγματα με την ίδια σειρά κάθε μέρα – πρωινό, ντύσιμο, βούρτσισμα δοντιών, κτλ. Συζητείστε με το παιδί για το πρόγραμμα, ώστε να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι ακολουθεί.

2. Εφεύρετε και συμφωνήστε με το παιδί έναν «εθιμοτυπικό» αποχαιρετισμό

Για παράδειγμα, μια μυστική χειρονομία ή ένας συγκεκριμένος αριθμός αγκαλιών και ένα «καλά να περάσεις» μπορεί να κάνει τον αποχαιρετισμό πιο διασκεδαστικό και θα σας βοηθήσει να αφήσετε το παιδί με πιο θετικό τρόπο. Μη χρονοτριβείτε κατά τον αποχαιρετισμό, ακόμα κι αν κλαίει. Μια ξεκάθαρη και γρήγορη αποχώρηση , θα το βοηθήσει να αντιληφθεί πιο γρήγορα τι συμβαίνει και να προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό

3. Εφαρμόστε κάποιους κανόνες του σχολείου και στο σπίτι

Όπως για παράδειγμα, «τρώμε πάντα στο τραπέζι» ή «δε χτυπάμε ποτέ». Εξηγήστε στο παιδί τη σημασία των κανόνων και δουλέψτε μαζί του, όποιους κανόνες δυσκολεύεται να ακολουθήσει.

4. Κανονίστε συναντήσεις για παιχνίδι με παιδιά της τάξης του

Βοηθήστε το παιδί να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τους συμμαθητές του καλύτερα, προγραμματίζοντας παιχνίδι στο σπίτι σας ή κάπου έξω.

5. Δείξτε ενδιαφέρον για οτιδήποτε φέρνει στο σπίτι από το σχολείο

Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τι είναι ακριβώς αυτό που σας δείχνει, το παιδί σας σίγουρα δούλεψε πολύ και νιώθει υπερήφανο για το δημιούργημα του.

6. Υποστηρίξτε τη σχέση δασκάλας – παιδιού

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να υποστηρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού για τη δασκάλα του αλλά ποτέ μη μιλήσετε άσχημα για τη δασκάλα μπροστά στο παιδί. Αν κάτι σας απασχολεί σε σχέση με τα λεγόμενα του παιδιού για τη δασκάλα του , επιδιώξτε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί της και συζητείστε το.

7. Μην ενθαρρύνετε τις απουσίες από το σχολείο

Το παιδί δεν πρέπει να απουσιάζει αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, γιατί τότε μπερδεύεται. Το σχολείο είναι κάτι σημαντικό και υποχρεωτικό και άρα η παρουσία του πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

8. Συμμετέχετε στις δράσεις της τάξης του και στις δραστηριότητες του σχολείου

Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να νιώθει ότι εμπλέκεστε και εσείς στη ζωή του σχολείου και στην εκπαίδευση του.

9. Καταπολεμήστε το άγχος σας

Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά λαμβάνουν μηνύματα από τους γονείς τους –λεκτικά και μη. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε πρώτα εσείς τα συναισθήματα σας για το σχολείο. Όσο πιο σίγουροι και άνετοι φαίνεται να είστε με την επιλογή σας να πάει το παιδί σχολείο, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο.

10. Διατηρήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το σχολείο

Να ενημερώνετε τόσο τη νηπιαγωγό όσο και τον παιδίατρο του σχολείου για οτιδήποτε αφορά την υγεία του παιδιού. Επίσης, μην παραλείπετε να ενημερώνετε το σχολείο για οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει στη ζωή του παιδιού (απώλεια, διαζύγιο, νέο αδερφάκι) ή οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρείτε στη συμπεριφορά του.

11. Αφήστε χρόνο για παιχνίδι

Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμα του παιδιού με εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά δώστε του χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και χαλάρωση. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση σε οθόνες τηλεόρασης και την υπερβολική χρήση υπολογιστών.

 

Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό είναι μια κρίσιμη φάση στην ζωή του μικρού σας παιδιού. Στα Fryganiotis Schools διαχειριζόμαστε με ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα την περίοδο αυτή. Στο site μας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την προσέγγισή μας στις βαθμίδες του in the Kindergarten και του Nursery.