Ένα σχέδιο εργασίας υπό την ‘’αιγίδα” της UNESCO.

  Οι γλώσσες των αυτόχθονων λαών εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς και μαζί τους αφανίζονται παραδόσεις, πολιτισμοί και πολύτιμες γνώσεις .Η αναγκαιότητα προστασίας της γλωσσικής πολυμορφίας των λαών οδήγησε την UNESCO στην ανακήρυξη της περιόδου 2022-2023 σε Διεθνή Δεκαετία των Αυτόχθονων  Γλωσσών.

Με αφόρμηση όλα τα παραπάνω, το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων μας εκπόνησε ένα σχέδιο εργασίας με στόχο την επαφή των παιδιών μας με τοπικές διαλέκτους της Ελληνικής Γλώσσας, που χάνονται.

Τα παιδιά μας ξεκίνησαν την έρευνά τους συλλέγοντας λέξεις. Έψαξαν and επισήμαναν στο χάρτη τις γεωγραφικές περιοχές, αντιστοίχισαν τους ιδιωματισμούς της κάθε μιας, άκουσαν τραγούδια και χόρεψαν τους παραδοσιακούς τους χορούς.

Δημιούργησαν κολάζ με τις λέξεις , συμμετείχαν σε παιχνίδια γραφής and ανάγνωσης και διασκέδασαν  παίζοντας  μουσικοθεατρικά  δρώμενα με μπαλόνια.

Σε μια εποχή απόλυτης κυριαρχίας των ''ψηφιακών γλωσσών '' και της ΤΝ, οι μικροί μαθητές μας διάβασαν books and παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα που καταδεικνύουν περίτρανα τη διαχρονική αξία και το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας.

 Η εκπαίδευση των παιδιών γύρω από τη γλώσσα μας αποτελεί κύριο μέλημά μας καθώς είναι κοινά αποδεκτό πως η γλώσσα δεν είναι απλά ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλά μια αναπόσπαστη συνιστώσα της εθνικής μας ταυτότητας που ενώνει το παρελθόν with the παρόν και το μέλλον!