Συμμετοχή στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο οποίο το Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά με αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών των Ε΄ και Στ΄ τάξεων.

 Στις εργασίες του Συνεδρίου τα παιδιά της αποστολής των Εκπαιδευτηρίων μας, με καλλιτεχνική κίνηση και έρρυθμο λόγο δραματοποίησαν τις απόψεις τους, παρουσίασαν δρώμενο με θέμα το νερό και τίτλο: «Ύδωρ(ο) πηγή Ζωής». Ανέδειξαν την αξία του νερού αλλά και την αναγκαιότητα διατήρησής του για τον κόσμο μας. Η παρουσίαση κατέπληξε κοινό και θεατές κι απέσπασε τα θερμότερα χειροκροτήματα και τις επευφημίες όλων των παρευρισκομένων.

Το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι ενταγμένο και στη θεματολογία της 32ης Πράσινης Εβδομάδας των Εκπαιδευτηρίων μας, αποτέλεσε αντικείμενο  στοχευμένου Project για τους μαθητές της Ε΄ τάξης. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω σε αυτό ομαδικά, δούλεψαν με ζήλο, εντός και εκτός σχολείου, και τέλος συνέθεσαν συνεργατικά έργα και παρουσίασαν τις απόψεις τους. Στην υλοποίηση του καλλιτεχνικού δρώμενου συμμετείχαν ως συντονιστές και καθοδηγητές οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων κ. Κεχαγιά Αικ. and κ.Τερζανίδης Κων. η καθηγήτρια Μουσικής κ. Χατζηαλεξίου B. και η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Λάμπογλου Ρ. Η αφοσίωση των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη άλλωστε, όπως και των μαθητών και μαθητριών τους στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ( #17SDGs) είναι δεδομένη. Αυτό μας γεμίζει με χαρά κι αισιοδοξία για το μέλλον και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να ενισχύουμε το έργο μας, μέσα από εκπαιδευτικές, μορφωτικές και πολιτιστικές δράσεις και συνεργασίες.

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να "εξερευνήσουν" you with Ιστορία του Βυζαντίου, να βαδίσουν σε εδάφη γεμάτα ιστορία, να γνωρίσουν τους Έλληνες της Πόλης, αλλά κυρίως να συνδεθούν με το παρελθόν γνωρίζοντας από κοντά τα μεγάλα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του πολιτισμού μας. Περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, στη Βασιλική Κινστέρνα (Δεξαμενή του Ιουστινιανού), the Ιππόδρομο και τις ιστορικές εκκλησίες και μονές της Πόλης. Έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία των Βλαχερνών, πήραν αγίασμα από το Μπαλουκλί, and προσκύνησαν την Παναγία της Χώρας του Αχωρήτου στην ιστορική ομώνυμη Ιερά Μονή.  Ταξίδεψαν στα νερά του Κεράτιου κόλπου and επισκέφθηκαν τα Πριγκηπόνησα στον Βόσπορο. Θαύμασαν την πολύτιμη ιστορική βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολή της Χάλκης. Άναψαν κερί και προσευχήθηκαν στο ιερό της. Με την καθοδήγηση του πατρός Μελέτιου εισήλθαν στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής και έμειναν εκστατικοί από τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να παρακολουθήσουν τους Δ΄ Χαιρετισμούς, χοροστατούντος του πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ευχαριστούμε θερμά τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το Εθνικό Δίκτυο για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, τη διεύθυνση και το προσωπικό της ιστορικής σχολής Ζωγράφειο_Λύκειο που μας υποδέχθηκαν με θέρμη και μας πρόσφεραν φιλόξενη στέγη για να παρουσιάσουμε τη δημιουργία μας και να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ως ελάχιστη ανταπόδοση τα παιδιά δώρισαν το συμβολικό έργο "Ηνίοχος", γνωστής καλλιτέχνιδας της πόλης μας, στον διευθυντής της σχολής κ. Γ. Δεμιρντζόγλου.
Η συμμετοχή μας, για ακόμη μια χρονιά, υπήρξε καθ' όλα άριστα οργανωμένη και υποδειγματική στη διεξαγωγή της. Θερμών συγχαρητηρίων αξίζουν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Μαθητές και μαθήτριες που οραματίστηκαν, κοπίασαν να πραγματώσουν έργο και ταξίδεψαν με βούληση και θέληση να εκφράσουν τις σκέψεις και απόψεις τους, αλλά και να στηρίξουν το έργο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου: "Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη. Μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη. Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης".