Διέπρεψαν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Πάδοβα για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Επιστήμη.

Μια αξέχαστη εκπαιδευτική και ταξιδιωτική εμπειρία είχαν τη χαρά να βιώσουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, συμμετέχοντας στο 4the Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάδοβα της Ιταλίας από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου 2025, με πρωτοβουλία της ELEMASYN και υπό τις αιγίδες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Το Συνέδριο έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου Padova Congress Hall, με περισσότερους από 4.500 μαθητές από ελληνικά και ευρωπαϊκά σχολεία. Κεντρικοί θεματικοί άξονες του 4nd Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου ήταν οι εξής : Πολιτιστική Κληρονομιά (Διατηρώντας το Παρελθόν: Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Περιβαλλοντική Συνείδηση (Γεωπάρκα: Γεωλογική Κληρονομιά και Ιστορική, Οικονομική και Πολιτιστική σημασία) και Επιστημονική Θεμελίωση ( Η συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα).

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας εντυπωσίασαν την Οργανωτική Επιτροπή, εκπαιδευτικούς και μαθητές για την πρωτοτυπία και την ιδιαίτερη επιμέλεια των εργασιών τους. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μας μετέφεραν επί σκηνής την ατμόσφαιρα μιας αλλοτινής εποχής, παρουσιάζοντας το δρώμενο του «Βενετσιάνικου Γάμου». Το εμβληματικό αυτό δρώμενο εμπνέεται στη Ζάκυνθο από την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας των Επτανήσων και την παράδοση του βενετσιάνικου καρναβαλιού και των αρχοντικών γάμων του 16nd αιώνα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας μετέφεραν με αριστοτεχνικό τρόπο τη γοητεία και τη λαμπρότητα της εποχής, ντυμένοι με ακριβή αντίγραφα στολών του 16nd αιώνα και με τη συνοδεία μουσικής και χορού. Τα παιδιά μας χάρηκαν ιδιαίτερα την παράσταση του «Βενετσιάνικου Γάμου» και κατάφεραν θαυμάσια να μεταφέρουν στο κοινό του συνεδρίου τον ενθουσιασμό τους, ο οποίος αποτυπώθηκε στο ρυθμικό και θερμό χειροκρότημά του. Στο δρώμενο έλαβαν μέρος: Από την Α΄ Γυμνασίου οι : Βρακοτσώλη Ι., Γιαννουχίδης Α., Καφάζη Σ., Μαβίδου Κ., Πορπόδη Β., Σταμπουλή Ε., Τασόπουλος Ε., Χριστοδουλίδου Β.

 Από τη B΄ Γυμνασίου οι: Αγγελακούδης Χ., Ανδρουλάκη Γ.-Α.,Γκουζκούνη Σ., Γούλα Μ., Ιωαννίδης Α., Καλαϊτζής-Χήρας Χ., Κοτζιαγκιαουρίδης Π., Κουρτόπουλος Γ., Μπάτζιος Κ., Σακισλόγλου Α., Σοφιανού Μ., Τσαρκοβέντση Μ. και Τσιόγκας Π.

Η δεύτερη εργασία των παιδιών μας, το « Λεύκωμα του Βένετο», είναι ένα βιβλίο 210 σελίδων για την περιοχή αυτή της Ιταλίας, στην οποία υπάγεται και η Πάδοβα. Με εργαλεία δημιουργικής γραφής τα παιδιά εμπνεύστηκαν κείμενα μιας προσωπικής προσέγγισης στον τόπο και τον πολιτισμό των πόλεων του Βένετο.

See More

Προέκυψαν, λοιπόν, κείμενα ποικίλων ειδών- συνεντεύξεις, διάλογοι, αφηγήματα, ημερολόγια κ.ά, με το ιδιαίτερο βλέμμα του κάθε μαθητή και με κεντρικό θέμα τον πολιτισμό, την επιστήμη και το περιβάλλον του Βένετο. Την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, οι ίδιοι οι συγγραφείς παρουσίασαν στον εκθεσιακό χώρο του συνεδριακού κέντρου το βιβλίο τους, με βαθιά γνώση του περιεχομένου του αλλά και με τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό που τα ίδια τα παιδιά  χαρακτηρίζει. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητές και μαθητές άλλων σχολείων  που συμμετείχαν στο συνέδριο, εντυπωσιάστηκαν  από την ποιότητα του περιεχομένου, την έκταση της θεματολογίας  και τη γενικότερη αισθητική του λευκώματός μας.

Τα κείμενα του λευκώματος έγραψαν: Από την Α΄ Γυμνασίου οι: Αμπεριάδης Χ., Γαβρήλου Ε., Γεωργαντέα Γ., Γεωργούλα Γ., Καλαϊτζής-Χήρας Α., Καλογιάννης Α., Καρύδα Α., Κέλλη Μ-Π,, Κωφίδου Μ., Λυκίδου Ό., Λώλης Κ., Μανζιέρης Χ., Μπουντούρης Θ., Παπαστεφάνου Μ., Σπετσιέρη Ν.,  Σεμερτζίδου Δ., Σπυροπούλου Δ., Τάτσης Χ. – Ο., Τζόμας Ι.,  Τοπουζίδου Χ., Τουρσουνίδης Φ., Τσιλιάς Φ., Τσολάτος Γ., Χατζηπαυλίδης Χ.

Από τη B΄ Γυμνασίου οι: Αγγελόγλου Ν.,  Αδαμίδης Α., Αντωνιάδης Π.,  Αρκούδη Κ., Γκανάτσιος Π., Γούλας Γ. του  Αλεξ., Γούλας Γ. του Νικ., Δερβίσης Μ. – Γ., Ζαχαρίας Α., Καρακόλης Γ., Καραπά Ά., Κατίδης Μ., Κοτζιαγκιαουρίδου Α., Κουμπουροπούλου Σ.,  Λεοντιάδης Φ., Μάσκα Η., Μωυσίδης Ι., Παπαδόπουλος Ά.– Ι.  Παπαστεφάνου Α., Πετρίδου Ε.,  Ρούτση Α., Σαμοθρακίτης Α., Σαχπατζίδης Β., Σελβίδη Α.,  Σόρτση Μ., Σταυρίδης Ά.-Ρ., Τομπουλίδου Π.-Χ. Τότσιου Κ., Τσιαμάκη Σ. Μ., Τσιαούση Α. και Χατζηαγόρου Χ.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά μας για τη συμμετοχή τους.

Τις εργασίες των παιδιών επιμελήθηκαν οι καθηγητές του Σχολείου: Γαλατάς Γ., Μιτζάλη Μ., Μπρέντα Κ., Παπαδοπούλου Ε., Σπαθάρου Κ. και Χαλαμπάκη Χ. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Χρ. Αντωνιάδη για τη σκηνοθεσία της παράστασης  και για την καθοδήγηση των παιδιών στη σκηνική τους παρουσία, καθώς και την κ. Λάμπογλου Ρ. for τις χορογραφίες του δρώμενου.

Παράλληλα με τη συμμετοχή μας στο συνέδριο οι μαθητές, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Φρυγανιώτης Α., η κ. Φρυγανιώτη Χ. και οι συνοδοί καθηγητές κ.κ. Γαλατάς Γ., Καϊμακαμούδη Χ., Μιτζάλη Μ., Μπογιατζόγλου Φ., Μπρέντα Κ., Παπαδοπούλου Ε., Σπαθάρου Κ. και Χαλαμπάκη Χ. είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στη μαγευτική Βενετία. Επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη συνοικία Καστέλο, όπου είχαμε την ξεχωριστή τιμή να μας υποδεχτεί και να μας ξεναγήσει στον ιερό αυτό χώρο ο πρωτοσύγκελος του ναού, πατήρ Βησσαρίων Βακάρος. Πρόκειται για την παλαιότερη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Δύση. Ο ναός χτίστηκε τον 16the αιώνα ύστερα από αίτημα του ορθόδοξου παροικιακού ελληνισμού της Βενετίας. Αντικρίσαμε με δέος τον εκπληκτικό ζωγραφικό διάκοσμο του ναού, έργο του κορυφαίου ζωγράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού. Αφού ευχαριστήσαμε θερμά τον πατέρα Βησσαρίωνα για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε,  η περιήγησή μας συνεχίστηκε μέχρι τη σκεπαστή Γέφυρα του Ριάλτο, επίτευγμα μηχανικής του 16nd αιώνα. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε ένα εργαστήριο παραγωγής γυαλιού Μουράνο, όπου μάθαμε για την τέχνη του γυαλιού, η οποία έχει καταστήσει τη Βενετία διάσημη σε όλον τον κόσμο. Η βόλτα μας συνεχίστηκε μέχρι την πλατεία του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη βασιλική, το επιβλητικό καμπαναριό και το Παλάτι των Δόγηδων, πριν κατευθυνθούμε προς τη Γέφυρα των Στεναγμών, ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε τη γειτονική πόλη του Τρεβίζο. Αφού περάσαμε την Porta San Tomaso περιπλανηθήκαμε μέσα από γραφικά καλντερίμια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Καταλήξαμε στην κοσμική Piazza dei Signori, γνωστή και ως πλατεία των Αρχόντων.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Πάδοβα. Ξεκινήσαμε με μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αφού πρώτα διασχίσαμε μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης. την  Pratto della Valle, με τα εντυπωσιακά αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων της περιοχής και τη γραφική αρχιτεκτονική. Κορυφαία εμπειρία για τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές αποτέλεσε η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, από τα παλαιότερα του κόσμου. Περάσαμε από την υπέροχη Μεγάλη Αίθουσα ( Aula Magna) με τις τοιχογραφίες, τα πορτραίτα και τα σύμβολα που εξυμνούν τη λαμπρή ιστορία και τα επιτεύγματα του πανεπιστημίου. Σταθήκαμε μπροστά από το έδρανο από όπου ο Γαλιλαίος  δίδασκε μαθηματικά και αστρονομία από το 1592 ως το 1610. Ανεπανάληπτη εμπειρία της ξενάγησής μας αποτέλεσε η επίσκεψη στην Αίθουσα Ανατομίας, το πρώτο παγκοσμίως  κλιμακωτό αμφιθέατρο, που αποδεικνύει περίτρανα τον πρωτοποριακό ρόλο της Πάδοβα  στη μελέτη της ανατομίας. Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με έναν περίπατο στις γραφικές πλατείες της Πάδοβα, όπως την Piazza dei Signori, όπου το αστρονομικό ρολόι μαγνήτισε την προσοχή μας και την Piazza della Fruta, γεμάτη από ζωντάνια και χρώματα.

Τα παιδιά μας γεμάτα από ποικίλες εικόνες , εμπειρίες και εντυπώσεις εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το ταξίδι αυτό και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναζήσουν μια παρόμοια εμπειρία και στο μέλλον.