Επιμορφωτική Συνάντηση για τη Χρήση Οθονών και την Ανάπτυξη των Παιδιών.

  Στις 26 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια μας ενημερωτική συνάντηση για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα την επίδραση των ψηφιακών οθονών στη γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, κ. Ανθούλα Ντόλκερα και κ. Αικατερίνη Νιζάμη, παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη, προτείνοντας πρακτικές λύσεις βασισμένες σε σύγχρονες έρευνες για την υγιή χρήση της.

Η κ. Ντόλκερα, επιπλέον, αναφέρθηκε στην έννοια της ψηφιακής πολιτειότητας, εξηγώντας με απλό τρόπο ότι αυτή αναφέρεται στην υπεύθυνη και ηθική συμπεριφορά των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον. Ειδικότερα, η ψηφιακή πολιτειότητα περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνολογίας με τρόπο που σέβεται τους άλλους και προάγει την ασφάλεια και την υπευθυνότητα στο διαδίκτυο.

  Επιπλέον, η Γραφολόγος - Γραφοπαιδαγωγός, κ. Θωμαή Καρπούζα, ανέλυσε τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στη γραφοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, με βάση ερευνητικά ευρήματα που καταδεικνύουν πως η αυξημένη χρήση των οθονών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης δεξιότητας.

  Κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν οι επιστημονικές προτάσεις για την ορθή χρήση των ψηφιακών οθονών, όπως:

  1. Ο Χρονικός Περιορισμός Χρήσης που αφορά τον καθορισμό ημερήσιων ορίων για τη χρήση οθονών ανά ηλικιακή ομάδα, βάσει των συστάσεων των ειδικών επιστημόνων και σύμφωνα με τις έρευνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
  2. The Προαγωγή Δημιουργικών Δραστηριοτήτων με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών σε δημιουργικές και φυσικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνες, όπως η ζωγραφική, τα αθλήματα και η ανάγνωση βιβλίων.
  3. The Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Παιδεία η οποία αναφέρεται στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διδάσκουν στα παιδιά (και στους ενήλικες) την υγιή χρήση της τεχνολογίας και την αναγνώριση των κινδύνων του διαδικτύου.
  4. The Συνεργασία με Ψυχολόγους και Ειδικούς όπου προτείνεται η παροχή υποστήριξης για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση των ψηφιακών μέσων.
  5. The Παρακολούθηση και Αξιολόγηση από γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς επιστήμονες με στόχο τη διαρκή αξιολόγηση των επιπτώσεων της χρήσης οθονών στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών και την παροχή εξειδικευμένων λύσεων και θεραπειών από την υπερέκθεση.

  Η συνάντηση προσέφερε χώρο για ανταλλαγή ωφέλιμων απόψεων και συζήτηση, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση των Εκπαιδευτηρίων στην παροχή συνεχούς ενημέρωσης και υποστήριξης προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με στόχο την καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης των παιδιών με την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο ικανοποίησης αυτού του στόχου παρέχεται η διαδικτυακή διεύθυνση; https://gamma.app/docs/-wc3wpd3pz449a42?mode=doc from the Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων