Πρώτες θέσεις για τις ομάδες του Γυμνασίου και Λυκείου στο 2ο Φεστιβάλ Αντιλογίας-Ρητορικής!

Τις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι ομάδες του Γυμνασίου και του Λυκείου του ομίλου Ρητορικής των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στο 2the Φεστιβάλ Αντιλογίας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Φεβρουαρίου 2025 στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και στο 2the Γυμνάσιο Ευκαρπίας.

Ειδικότερα οι ομάδες μας υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ε. Καρατζιούλα, Ά. Καρυτσιώτη and Ν. Λύσσα και αποτελούμενες από τις μαθήτριες: Μαρκάδα Γ., Ανδρουλάκη Γ.-Α., Παρούτογλου Β., Σοφιανού Μ., Τσιρίκα Α., του Γυμνασίου και οι μαθήτριες Βιλδέρη Θ., Λύσσα Α.-Μ., Ξενίδου Χ., Ράπτη Δ. και Τσομπάνη Μ. του Λυκείου κέρδισαν και τους δύο αγώνες σημειώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάταξη των ομιλητών του Γυμνασίου την πρώτη θέση κατέλαβε η μαθήτρια Σοφιανού Μ., the δεύτερη η Τσιρίκα Α., you with τρίτη θέση η Παρούτογλου Β. και την τέταρτη θέση η Ανδρουλάκη Γ. - Α. In κατάταξη των ομιλητών του Λυκείου την πρώτη θέση κατέλαβε η μαθήτρια Τσομπάνη Μ και την δεύτερη θέση η Λύσσα Α.-Μ..

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 βιωματικά εργαστήρια στο 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, τα οποία παρουσίασαν η κ. Μαίρη Μαρίν και ο κ. Χριστόφορος Αντωνιάδης τα οποία παρακολούθησαν εβδομήντα μαθητές και τριάντα εκπαιδευτικοί. Οι δυο εισηγητές, μέσα από ομαδοσυνεργατικές δράσεις εκπαίδευσαν τα παιδιά στην ανάπτυξη επιχειρημάτων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ενεργού πολίτη καθώς επίσης στην εκφορά ορθού λόγου και στη σωστή σκηνική παρουσία.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 στα Εκπαιδευτήρια « Φρυγανιώτη» συγκεντρώθηκαν από νωρίς περισσότεροι από 120 μαθητές και μαθήτριες, που συμμετέχουν σε Σχολικούς Ομίλους Ρητορικής, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ηγούνται των Ομίλων. Την αυλαία του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ άνοιξαν οι προσφωνήσεις. Αρχικά, χαιρέτησε το εκπαιδευτικό γεγονός ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρ. Ρουμπίδης, ακολούθησαν ο κ. Αθ. Φρυγανιώτης και η κ. Φιλοθέη Κολίτση Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπογράμμισε την αξία της καλλιέργειας γλωσσικών δεξιοτήτων, καθώς και την κομβικής σημασίας ίδρυση και λειτουργία του Δικτύου Ρητορικής για την προώθηση της τέχνης του «λέγειν και επιχειρηματολογείν» στον Εκπαιδευτικό χώρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η κ. Φ. Κολίτση επεσήμανε την αξία της συνεργασίας Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο ευρύτερο πεδίο ανάπτυξης των αγωνισμάτων Ρητορικής. Η Ψυχολόγος κ. Ι. Χριστουδουλάκη, όση ώρα προετοιμάζονταν τα παιδιά για το αγώνισμα των διττών λόγων, παρουσίασε το θέμα : «Διαχείριση του άγχους επίδοσης των παιδιών». Ας σημειωθεί ότι το Δίκτυο Ρητορικής και Έντεχνου Λόγου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης συστάθηκε το 2024, υπό την καθοδήγηση και την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστου Ρουμπίδη.

Στα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου συγκαταλέγονται οι εκπαιδευτικοί κ. Λάζαρος Μωϋσιάδης, Φιλόλογος-Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, η κ. Μαίρη Χαραλαμπίδου, Φιλόλογος - Υποδιευθύντρια 4ου Γυμνασίου Νεάπολης, η κ. Ευαγγελία Καρατζιούλα, Φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων « Φρυγανιώτη» και ο κ. Νικόλαος Λύσσας, Φυσικός των Εκπαιδευτηρίων « Φρυγανιώτη».

Κεντρικός σκοπός της δημιουργίας του Δικτύου είναι η διαμόρφωση ενός οργανωμένου πλαισίου γνωστικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών που ασχολούνται με τον έντεχνο προφορικό λόγο, τη ρητορική και τα επιμέρους «αγωνίσματά» της (διττοί λόγοι, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος, εκφραστική ανάγνωση).

The θέματα που κλήθηκαν να συζητήσουν οι μαθητές είναι παγκόσμιας εμβέλειας: ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη, συμμετοχικότητα, προστασία του περιβάλλοντος, καταπολέμηση των διακρίσεων, μετανάστευση και ανάπτυξη, πολιτικές για τους νέους.

Παρόμοιες δράσεις στις οποίες συμμετέχει δυναμικά ο όμιλος ρητορικής δίνουν τη  δυνατότητα στους μαθητές να εκφέρουν έναν δημιουργικό λόγο που επικοινωνεί το μήνυμα αποτελεσματικά, πείθει, ευαισθητοποιεί, προβληματίζει, αναζητά και δίνει λύσεις, ενώνει ομάδες, γεφυρώνει διαφορές, ισχυροποιεί και ενδυναμώνει. Έναν λόγο που είναι το ζητούμενο στην καθημερινότητα, στη δημόσια σφαίρα, στο σχολείο, στην οικογένεια, που είναι ικανός να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να ενισχύσει σχέσεις συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης.

Αμέριστη υπήρξε η συμπαράσταση όλων των καθηγητών και του προσωπικού των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη που οδήγησε στην άψογη διοργάνωση των αγώνων που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Ευχόμαστε σε όλους μαθητές καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνουν στη ζωή τους.