Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, για ακόμη μια χρονιά, στην τελετή έναρξης του 9ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου, στο Μόναχο…

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, κατόπιν προσωπικής προσκλήσεως από την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων-όπως και τα προηγούμενα χρόνια-συμμετείχαν στην τελετή έναρξης  του  9nd Ευρωπαϊκού  Μαθητικού Συνεδρίου που διεξήχθη στο Μόναχο- από 25 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου-με θέμα: << Η Γερμανία των Ελλήνων – Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στο γερμανόφωνο πολιτισμό >>.

Το εν λόγω Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 210 σχολεία και 3.500 μαθητές ,  υλοποιείται από την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, κατόπιν προσκλήσεως του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γερμανίας, του Stiftung Palladion (Παλλάδιον Ίδρυμα) του Μονάχου και της Association Européenne des Enseignants (AEDE),  δίνοντας  την ευκαιρία στους μαθητές  να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τις απόψεις και τις ιδέες τους για την επίδραση της ελληνικής σκέψης σε όλον τον γερμανόφωνο κόσμο, στη φιλοσοφία, στα γράμματα, στις τέχνες, στις φιλολογικές σπουδές, στην αρχιτεκτονική.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι  η ενεργοποίηση των μαθητών των σχολικών μονάδων για την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, η κινητοποίηση της σκέψης, της φαντασίας, της πρωτοβουλίας, η αλληλεπίδραση των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς για την εκπόνηση των εργασιών.

Η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων μας με υψηλή δημιουργική διάθεση, η οποία έχει ήδη σχολιαστεί θετικά και αναγνωριστεί από τους διοργανωτές στο πλαίσιο των προηγούμενων  συμμετοχών της, παρευρέθηκε στην τελετή   έναρξης του Συνεδρίου, επιλέγοντας   να παρουσιάσει ένα δρώμενο με θέμα: « Οι Έλληνες ζωγράφοι  της  Σχολής  του Μονάχου»

Οι μαθητές μας, λάτρεις του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού,  κατάφεραν μέσα από την άρτια εκτέλεση του  δρώμενου να παρουσιάσουν στο ακροατήριο, με καινοτόμο και διαδραστικό τρόπο, «την πινακοθήκη των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη» , με έργα έξι γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών που φοίτησαν στην Ακαδημία του Μονάχου και επηρεάστηκαν από αυτήν. With πρωτότυπο τρόπο και μοναδικό λυρισμό ,οι μαθητές «ζωντάνεψαν» τις πρωταγωνιστικές φιγούρες των πινάκων μέσα από ένα εναρμονισμένο παιχνίδι  εικόνας, λόγου, μουσικής και κίνησης , προκαλώντας έντονη συναισθηματική φόρτιση τόσο στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή όσο και στο παρευρισκόμενο κοινό. Οι πίνακες που «ζωντάνεψαν» και «μίλησαν» στο ακροατήριο ήταν :

  • Η Ελλάς Ευγνωμονούσα του Θεόδωρου Βρυζάκη
  • Η Ψυχή του Νικόλαου Γύζη
  • Η προσμονή του Νικηφόρου Λύτρα
  • Η κόρη με τα ρόδα του Γεώργιου Ιακωβίδη
  • Η σπουδή χρωμάτων του Συμεών Σαββίδη
  • Το λιμάνι του Βόλου του Κωνσταντίνου Βολανάκη

Η διοργανώτρια αρχή και το κοινό εκστασιάστηκαν με την πρωτότυπη  παρουσίαση  του θέματος από τους μαθητές/τριες μας και υποκλίθηκαν στην άψογη και καινοτόμα προσέγγιση του. Απέδωσαν  τα εύσημα στους δημιουργούς – εκτελεστές της παράστασης , καθώς και στους υπεύθυνους της δράσης κ.κ. Χαρίκλεια Φρυγανιώτη, Σουζάνα Ντούρου και Βιβή Χατζηαλεξίου.

Απαίτησαν δε από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων να συνεχίζουν να παρίστανται δυναμικά και στα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια ενώ ο Πρόεδρος της  κ. Ν. Κούκης ευχαρίστησε προσωπικά τον Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη κ. Αθανάσιο Φρυγανιώτη for the σθεναρή στήριξή του στο θεσμό των «Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδριών».

Οι μαθητές παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την αριστοκρατική  πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο καθώς και το παραμυθένιο Σάλτσμπουργκ, να ξεναγηθούν στα εμβληματικά τους μνημεία και να περιηγηθούν σε Χριστουγεννιάτικες αγορές και  μαγευτικές γειτονιές.

Θερμά Συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της παράστασης για την επίπονη προσπάθειά , την άψογη συνεργασία  και  την άρτια εκτέλεση  της παρουσίασης τους  : Αναγνώστου Β., Βαρυτιμίδου Ε., Βασιλειάδης Ν., Θεοδωρίδου Ε.-Ά., Ιωαννίδου Θ., Καρακύργιου Ε.-Β., Κοπαράνης Φ., Μάρκου Θ., Μισκάκη Φ., Παναγιωτίδου Ε., Παυλίδου-Ελ Χαντάντ Α., Ρούσσος Ι., Σαμαράς Π., Σεράνη Κ.-Ε. Σκρίμπας Ε., Σφήκα Χ., Τάτσικα Ι., Τζαβάρας Θ., Τζαμπάζης Α.-Ι., Τουρσουνίδου Α., Φωτεινάκη Σ., Χατζήπαπα Δ..