Ερατοσθένης και επίδοξοι «Γεω-μέτρες» από την Α΄ και την Β΄ Γυμνασίου υπολογίζουν την ακτίνα της Γης!

Την Τετάρτη 20 Μάρτιου οι μικροί «Γεω-μέτρες» υπολόγισαν την περιφέρεια and the ακτίνα of the Γης αναβιώνοντας το Πείραμα του Ερατοσθένη στο προαύλιο χώρο των Fryganiotis Schools,. Μαθητές από την 1st and 2nd grade of Middle School συμμετείχαν στην πρωτότυπη δράση, με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης», που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

The Πείραμα του Ερατοσθένη αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να εκτελέσουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Στους πρωταρχικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται:

  • Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος,
  • η ανταλλαγή των δεδομένων και
  • η διαθεματική προσέγγιση.

Οι επίδοξοι Γεω-μέτρες των Εκπαιδευτηρίων μας υπολόγισαν την ακτίνα της Γης με ποσοστό απόκλισης μόλις 0,87% !!!!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τις ακριβείς μετρήσεις τους!

Πληροφορίες και λεπτομέρειες για το Πείραμα του Ερατοσθένη που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας αλλά και για την Εκπαιδευτική Δράση μπορείτε να βρείτε σκανάροντας το QR CODE: