Βραβεία στους Διπλωμάτες- Μαθητές μας!

Ανώτατη Πανελλήνια Διάκριση Καλύτερου Εμπειρογνώμονα και Εύφημες Μνείες απέσπασαν οι Διπλωμάτες- Μαθητές από τα Fryganiotis Schools ανάμεσα σε 500 συμμετέχοντες, στην 6the Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του  Ο.Η.Ε για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα ο μαθητής μας Τσιάντας Χ.(β΄Λυκείου) βραβεύθηκε with their Ανώτατη Πανελλήνια Διάκριση Καλύτερου Εμπειρογνώμονα στην Επιτροπή  για το Δικαίωμα του Ανθρώπου σε ένα Ικανοποιητικό Επίπεδο Διαβίωσης. Επίσης, οι Γιαννακουδάκη – Παπαδοπούλου Δ.(α΄Λυκείου), Μισκάκης Σ. και Τσομπάνη Μ.( Γ΄ Γυμνασίου) βραβεύθηκαν με Εύφημο Μνεία στις Επιτροπές για την Ισότιμη Εκπροσώπηση των Φύλων, το Δικαίωμα του Παιδιού στην Ελευθερία της Έκφρασης και το  Δικαίωμα του Παιδιού στο Ψηφιακό Περιβάλλον αντίστοιχα.

Συνολικά, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη εκπροσωπήθηκαν στην προσομοίωση των επιτροπών του Ο.Η.Ε από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, α΄ και β΄ Λυκείου από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο και λύκειο μας : Γιαννακουδάκη – Παπαδοπούλου Δ., Ιασωνίδου Δ., Καραμπέρη Ε., Μισκάκη Σ., Τσιάντα Χ., Τσομπάνη Μ. και Φλαμουρίδου Δ.

Τα προεδρεία επαίνεσαν την ποιότητα των θέσεών τους, την ευφυή διαπραγμάτευση και τη διπλωματική ευπρέπεια που χαρακτήριζε τη συνολική παρουσία των μαθητών-διπλωματών μας. Αξίζουν σε όλους χίλια μπράβο για το συνεργατικό πνεύμα, τον ζήλο και την υπευθυνότητα  που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας και στις εργασίες του Συνεδρίου.

Το Σχολείο μας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους μαθητές του να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Αξίζει να γίνει πεποίθηση όλων μας ότι με τη συμβολή των νέων ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος!

  See More

    Η πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου, το οποίο και φέτος διεξήχθη διαδικτυακά σε πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19, συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Κατά την τελετή έναρξης αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα of Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «.. Η επιδημία του Covid 19, η κλιματική κρίση και η επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας έχουν δημιουργήσει νέες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται για πρώτη φορά μέσα σε δεκαετίες και εκατομμύρια παιδιά στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Οι αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παραμένουν το κλειδί για την προστασία τους παγκοσμίως. Η ανάκαμψη από την πανδημία πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία να διευρύνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη δικαιοσύνη των νόμων και των θεσμών, ώστε σε όλους να είναι δυνατή μια ζωή με ισότητα και αξιοπρέπεια.» Ευγενικούς χαιρετισμούς απηύθυναν διαπρεπή μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεταξύ άλλων η Δρ. Μ. Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Δρ. Δ. Σερεφίδης Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ύπατη Αρμοστεία Ο.Η.Ε στη Γενεύη και ο κ. Κυμπουρόπουλος Σ., Ευρωβουλευτής. Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου  η κ. Π. Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Αφού προεδρεία και εμπειρογνώμονες εργάστηκαν πυρετωδώς κατά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Την επίσημη τελετή λήξης του συνεδρίου τίμησε με την παρουσία της η Ευρωβουλευτής κα Μ . Σπυράκη , η οποία επεσήμανε χαρακτηριστικά:  «Πιστεύω ακράδαντα ότι  η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται κι όχι μόνο να παρατηρείται. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους εσάς, τους μαθητές, που δεν περιορίζεστε σε ρόλο απλού παρατηρητή. Απεναντίας εξασκείστε και διαπρέπετε στη διπλωματική τέχνη, η οποία απαιτεί σφαιρική γνώση των διεθνών σχέσεων αλλά κυρίως επίγνωση της αίσθησης του ενεργού πολίτη.»

Στόχος της μαθητικής προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι εργασίες του συνεδρίου  διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των διαφόρων Επιτροπών του Ο.Η.Ε που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι μαθητές συμμετέχουν στις Επιτροπές αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη, δηλαδή του εκπροσώπου μιας συγκεκριμένης χώρας. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων καλούνται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της χώρας τους. Παράλληλα, εξοικειώνονται με τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Την τελευταία ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» έχει τεθεί υπό την αιγίδα των εξής φορέων:

α) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, β) Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γ) Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.