Συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στο 4thDSTMUN Conference.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, προάγοντας την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος στα αντίστοιχα όργανα του ΟΗΕ και αφορούν σε ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, συμμετείχαν στο 4th DSTMUN Conference με θέμα: “Preservation of culturalheritageduring COVID-19”.

Το συνέδριο οργανώθηκε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και διεξήχθη διαδικτυακά (λόγω της πανδημίας Covid-19) κατά το τριήμερο Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το κάθε Σχολείο που αποφασίζει να συμμετάσχει στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής αναλαμβάνει την εκπροσώπηση κάποιου κράτους-μέλους του ΟΗΕ ή κάποιου διεθνούς ή μη κυβερνητικού οργανισμού. 

Οι εργασίες του Συνεδρίου χωρίζονται σε διάφορες επιτροπές οι οποίες είναι αντίστοιχες με αυτές του ΟΗΕ και πραγματεύονται ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί ή συζητούνται τη δεδομένη χρονική περίοδο από τα σώματα του Οργανισμού. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται με γνώμονα τόσο την κάλυψη της διεθνούς επικαιρότητας, όσο και την ανάδειξη ζητημάτων που διαφεύγουν – παρά τη σοβαρότητά τους – της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες μαθητές, εκπροσωπεί τη χώρα που έχει αναλάβει το σχολείο του σε μία από αυτές τις επιτροπές.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, λοιπόν, εκπροσωπούσαν  την Ισπανία με αντιπροσώπους τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου Σπανού Κ.-Β. και Τσομπανίδου Ε. και της Β΄ Λυκείου Βασιλειάδου Β.-Θ. και Ιασωνίδου Δ. υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών του Σχολείου μας κα Γ. Βαγιωνά και κα Σ. Ντούρου.

Οι μαθήτριες μας κατά τη διάρκεια του  ειδικού Συνεδρίου για τη διατήρηση του πολιτισμού και της τέχνης, κατάφεραν  να συντάξουν, σε συνεργασία με άλλες χώρες το δικό τους  «διάταγμα». Ως «βασικός καταθέτης» για το συγκεκριμένο διάταγμα η ισπανική αντιπροσωπεία ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής. Μετά από συζήτηση, λόγο και αντίλογο όλων των χωρών the συγκεκριμένο διάταγμα κατάφερε να υπερψηφιστεί και να «κατοχυρωθεί», προτείνοντας εφικτές λύσεις για τη διατήρηση της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του κόσμου καθώς και ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων που θα χρειαζόταν.

See More

Ακόμη στο ίδιο συμβούλιο, προτάθηκε και μια τροποποίηση σε διάταγμα της Λιβύης, σε άλλη θεματική. Η συγκεκριμένη τροποποίηση  έδωσε λύσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την όξινη βροχή και την ατμοσφαιρική ρύπανση και  κρίθηκε σημαντική για την κατοχύρωση ολόκληρου του διατάγματος και συνεπώς υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Η γνώση που αποκόμισαν οι μαθητές μας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα των διεθνών θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων θα καταστεί χρήσιμη για τη μετέπειτα πορεία τους ενώ τα παράπλευρα οφέλη που καρπώθηκαν περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ρητορικών τους ικανοτήτων μέσω της δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους και της τεκμηριωμένης υποστήριξής τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της «δημόσιας συζήτησης κατά αντιπαράθεση». Σημειώνεται ότι οι διεργασίες του Συνεδρίου έγιναν  αποκλειστικά με τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, μιας από τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και συνεπώς συνέδραμαν  στην εξάσκηση και περαιτέρω βελτίωση της αγγλικής γλώσσας στον προφορικό αλλά και στον γραπτό λόγο.

Μεγάλη έμφαση επίσης δόθηκε  στο σεβασμό προς τον συνομιλητή-«αντιπάλο» καθώς και στην αναγωγή του διαλόγου σε μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Τέλος, οι μαθητές που συμμετείχαν στο 4th DSTMUN είχαν μία μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με συνομήλικούς τους και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας την παγκόσμια σκηνή σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το σχολικό.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, παρέχοντας παιδεία που στοχεύει στη δημιουργία μαθητών ευαισθητοποιημένων και κοινωνικά ενεργών στη διαχείριση θεμάτων διεθνούς χαρακτήρα, παροτρύνουν τη συμμετοχή τους σε ανάλογες δράσεις προκειμένου να αποκομίσουν εμπειρίες που πρέπει να υπάρχουν στη μνήμη τους.

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας  για την άψογη και αποτελεσματική  διαχείριση των θεμάτων  , ας είναι αυτές που θα χαράξουν τη διαδρομή για ένα καλύτερο Κόσμο!!!

Άλλωστε όπως αναφέρει και ο Γκαίτε «Η τύχη των εθνών, σε οποιαδήποτε εποχή, εξαρτάται από τις ιδέες των νέων τους».