Ταξιδεύοντας εκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν του Αιγαίου μέσα στο τροπικό απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου!!

Στο πλαίσιο της 25ης Πράσινης Εβδομάδας, για τα 25 χρόνια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και με αφορμή του Σχεδίου Εργασίας: ¨Το Δάσος και η αξία του¨ , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην έκθεση: ¨Το απολιθωμένο Δάσος – Δεινοθήριο της Λέσβου¨, in Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση του Aπολιθωμένου Δάσους και του δεινοθήριου της Λέσβου ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας, να ταξιδέψουν στο παρελθόν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου. Η τύχη ήταν μεγάλη, καθώς επρόκειτο για μια πρωτότυπη έκθεση, που δομήθηκε με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του δεινοθήριου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση. Με ξεναγό τη γεωλόγο κ. Βασιλειάδου παρουσιάστηκαν εκθέματα παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ανασυνθέτοντας την εικόνα του παλαιο – περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, όπου έζησε το δεινοθήριο, ένα είδος προβοσκιδωτού.

Επίσης υπήρξαν φυτά, μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια που έζησαν πριν 19 εκατομμύρια χρόνια βοηθώντας όλους να συλλάβουν τις γεωλογικές διεργασίες των ηφαιστείων στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για τα σύγχρονα οικοσυστήματα.

Children «έπαιξαν» and φωτογραφήθηκαν με το δεινοθήριο, άγγιξαν τους πετρωμένους κορμούς συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση, και δημιουργώντας, πέρα από θαυμασμό και πλήθος αποριών για τη ζωή στην μακρινή εκείνη εποχή…