Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου – 2016

Με απλότητα και σεμνότητα – όπως ταιριάζει στα γεγονότα – γιορτάστηκε η Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν επιλεγμένες προβολές και ενημερώθηκαν για την ιστορική διάσταση των γεγονότων αλλά και για τις αξίες, τα ιδεώδη και κίνητρα που τα διαμόρφωσαν.

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων (Δ, Ε, ΣΤ) παρακολούθησαν την ταινία ντοκιμαντέρ του Δ. Μακρή: ¨Εδώ Πολυτεχνείο¨ και στη συνέχεια συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση, όπου μέσα από ειδικά σχεδιασμένα Φύλλα Εργασίας επεξεργάστηκαν τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικτατορίας, του πραξικοπήματος, της κατάλυσης και της εξέγερσης. Διδάχθηκαν πως «η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη» και ότι η μόρφωση, η Παιδεία, παράγει ελεύθερους ανθρώπους με δημοκρατικά ήθη, φέρνει την πρόοδο και την ευημερία στους πολίτες και στην κοινωνία. Διδάχθηκαν να ξεχωρίζουν την αρετή της Δημοκρατίας από την πανουργία της Δικτατορίας.

Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων -Α΄,Β΄,Γ΄Δημοτικού- παρακολούθησαν πρώτα επιλεγμένες ιστορίες μέσα από διαδραστικές προβολές και στη συνέχεια συμμετείχαν στον εορτασμό με ποιήματα και τραγούδια.

Με τίτλο «Σαν ένα παραμύθι μ΄ ένα ποίημα κι ένα τραγούδι¨ άκουσαν την αφήγηση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Κατερίνας Μουφίκη: ¨Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο¨ και τη διάνθησαν με τα δικά τους ποιήματα και τραγούδια. Βίωσαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και από τα ποιήματά τους τον αγώνα των νέων ανθρώπων για την ελευθερία κι άγγιξαν τα συναισθήματα και τις ιδέες που διακρίνουν τον ελεύθερο άνθρωπο από τον υπόδουλο. Έμαθαν πως ένα ποίημα είναι πιο δυνατό από ένα όπλο!!!