Καγκουρό

Μαθηματικός Διαγωνισμός "Καγκουρό" στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη για μαθητές από Β' Δημοτικού έως και Γ' Λυκείου.

Ευχαριστούμε που επιλέξατε τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη ως εξεταστικό κέντρο του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού "Καγκουρό".

Μετά από εκτενή  συζήτηση με Κέντρα Εξέτασης, η κοινή συνισταμένη είναι να μην γίνει φέτος ο Διαγωνισμός Καγκουρό, λόγω κορωνοϊού.

Παρά την σχετική χαλάρωση των μέτρων κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι ακόμα ρευστή. Άλλωστε οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν, ορθότατα, ότι υπερέχει η ασφάλεια των παιδιών ενώ η αξία του εκάστοτε διαγωνισμού έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Είναι αυτονόητο ότι η σοφότερη ενέργεια είναι να προστατέψουμε τα παιδιά μας, χωρίς ενδοιασμούς.   

Παράλληλα, ως ακαδημαϊκός άνθρωπος, δεν επιθυμώ να διενεργήσω τον διαγωνισμό διαδικτυακά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο σωστός τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι στο Σχολείο, με φυσική παρουσία των μαθητών, σε ένα πανηγύρι των Μαθηματικών. Οποιαδήποτε υποβάθμιση αυτής της θεμελιώδους αρχής συγκρούεται με τα παιδαγωγικά οφέλη του διαγωνισμού. Ο στόχος είναι να έχει ο μαθητής την χαρά ότι συμμετέχει με τους συμμαθητές του σε μία ανοικτή ευγενή άμιλλα για την οποία θα αξιολογηθεί αξιοκρατικά.    

Ελπίζω να μην δημιουργώ προβλήματα, αλλά ως εκπαιδευτικοί πρέπει να πορευόμαστε με λογική και με γνώμονα το καλώς εννοούμενο συμφέρον των παιδιών.

Ζητώ βαθύτατα συγνώμη για την αναστάτωση και ευελπιστώ στην κατανόησή σας. Εννοείται ότι για τις εγγραφές που ήδη έχoυν πραγματοποιηθεί, θα επιστρέψουμε εμείς το αντίτιμο. 

Φιλικά και με εκτίμηση,

Μιχαήλ Λάμπρου

Δείτε Περισσότερα

Για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Ημερομηνία και χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού:

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί το Σάββατο 09 Απριλίου 2022, με ώρα έναρξης 9:00 π.μ.., με φυσική παρουσία των μαθητών στον χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη (περιοχή Νοσoκομείου Παπαγεωργίου). Οι μαθητές που θα θελήσουν να λάβουν μέρος, θα πρέπει να προσέλθουν στις 8:30 π.μ.. Η προσέλευση των μαθητών και μαθητριών στο εξεταστικό κέντρο καθώς και η αναχώρησή τους από αυτό, θα γίνει με ευθύνη των Γονέων.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.

Στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό "Καγκουρό" συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από Β΄ Δημοτικού έως γ΄ Λυκείου από πολλές χώρες της υφηλίου.

 Η φιλοσοφία του «Καγκουρό», είναι τελείως διαφορετική από τους γνωστούς διαγωνισμούς που ανιχνεύουν ταλαντούχους μαθητές. Βασίζεται στην αρχή ότι τα μαθηματικά είναι μια κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν τη σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. Οι ερωτήσεις στις οποίες διαγωνίζονται οι μαθητές δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών ούτε απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Οι ερωτήσεις έχουν, ως επί το πλείστον, διασκεδαστικό χαρακτήρα και είναι ελκυστικές στους μαθητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι μαθητές χρειάζεται να έχουν τα εξής:

Ένα μολύβι ή στυλό με το οποίο θα σημειώνουν τις απαντήσεις τους στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ που θα τους δοθεί και μία σβήστρα. Στις απαντήσεις δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού (μπλάνκο), γι' αυτό καλό είναι να σημειώνει κανείς την απάντηση που θεωρεί σωστή μόνο αφού είναι εντελώς βέβαιος. Αν υπάρχει ασάφεια στο ποια απάντηση σημειώθηκε, θα θεωρηθεί ως λάθος απάντηση. Τα γεωμετρικά όργανα δεν είναι απαραίτητα. Δε θα ζητηθεί να σχεδιάσουν οι διαγωνιζόμενοι κάτι από το οποίο θα βαθμολογηθούν. Όμως μπορεί τα γεωμετρικά όργανα να φανούν χρήσιμα σε κάποιους, όταν εργάζονται στο πρόχειρό τους. Όσοι μαθητές επιθυμούν μπορούν να έχουν μαζί τους την κασετίνα τους.

Αίτηση συμμετοχής – συνδρομή:

Κάθε μαθητής που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό, πρέπει να αποστείλει ηλεκτρονικά συμπληρωμένη την αίτηση - δήλωση συμμετοχής και να καταβάλει το ποσό των 12,50€. Η δήλωση συμμετοχής, που ακολουθεί παρακάτω, μπορεί να συμπληρωθεί και να αποσταλεί πατώντας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Πληρωμή: H συμμετοχή στον διαγωνισμό κοστίζει 12,50 ευρώ, ποσό που καλύπτει οργανωτικά έξοδα, καθώς και διάφορα εκπαιδευτικά δώρα που λαμβάνει κάθε συμμετέχων μαθητής (ανεξάρτητα από την επίδοσή του στο διαγωνισμό) και άλλο εκπαιδευτικό υλικό (βιβλίο με τα θέματα του διαγωνισμού και τις λύσεις τους, άρθρα, γρίφοι μαθηματικοί κλπ.), η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό της συνδρομής. Για να επικυρωθεί η αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί το ποσό των 12,50 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό:

Εθνική Τράπεζα 866/516179-78
Δικαιούχος: Φίλιππος Λάμπρου
IBAN GR0201108660000086651617978

Οι καταθέτες θα πρέπει οπωσδήποτε ως αιτιολογία κατάθεσης να γράφουν το όνομα του συμμετέχοντα (του μαθητή που θα πάρει μέρος και όχι του καταθέτη) και την ένδειξη "Kangaroo" από την αίτηση. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ μέχρι 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022.