Μια περιπλάνηση στον «βυζαντινό πλούτο» της πόλης μας.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου μου μαθητές του  της Ε΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας με τη συμβολή της ξεναγού κ. Κ. Αναστασιάδου είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν «Βυζαντινή» Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας από κοντά τον «βυζαντινό πλούτο» της πόλη μας.

Η  Θεσσαλονίκη που ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του δικτύου με διεθνή ακτινοβολία, έγινε ο σημαντικότερος κόμβος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Μετά την διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για να επιλεγεί τελικά το Βυζάντιο. Παρά την μη επιλογή της ως πρωτεύουσα, απέκτησε τον τίτλο της «συμβασιλεύουσας» πόλης.

Τα μνημεία που σώζονται έως σήμερα στην πόλη, αντιπροσωπεύουν διαχρονικά τον πολιτισμό και την τέχνη του Βυζαντίου. Οι μαθητές μας θαύμασαν τα οχυρωματικά τείχη της πόλης επισκεπτόμενοι το Επταπύργιο και τον πύργο της «Αλύσεως» (Τριγωνίου) απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα.

Πεζοπορώντας μέσα από τα τείχη έφτασαν στη μονή Βλατάδων που βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της Άνω Πόλης σε μικρή απόσταση από την εμβληματική «Πορτάρα» και το Βόρειο τμήμα των Βυζαντινών τειχών. Αποτελεί το μοναδικό Βυζαντινό μοναστικό χώρο ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα έως και σήμερα.

Κατόπιν κατευθύνθηκαν στη μονή του Όσιου Δαυίδ, όπου μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό τους προκάλεσε το μοναδικού κάλλους ψηφιδωτό  της κόγχης του Ιερού, που αποτελεί μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά ψηφιδωτό. Απεικονίζεται το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ με αγένειο τον Χριστό, περιβαλλόμενο από ουράνιες δυνάμεις και προφήτες. Σημαντικές είναι οι εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες χρονολογούνται στα τέλη του 12ου αιώνα. Από αυτές σώζονται ακέραιες η Γέννηση και η Βάπτιση του Χριστού. Στον ανατολικό τοίχο της βόρειας καμάρας σώζονται τμήματα τοιχογραφιών των αρχών του 14ου αιώνα.

Τελευταία στάση της περιήγησης μας ήταν ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, όπου θαυμάσαμε την  πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και υπερώα,  προσκυνήσαμε τα λείψανα του αγίου και κατεβήκαμε στη κρύπτη κάτω από το Άγιο Βήμα, όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε ο Άγιος.

Οι μαθητές μας επέστρεψαν χαρούμενοι στο σχολείο μετά την περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία, γνωρίοντας περισσότερα για αυτή την καταπληκτική πόλη, η οποία από το 315 π.Χ. είναι το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι των Βαλκανίων.