Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στην 20η Επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

  Μαθητές της Α΄ και της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη , την  Παρασκευή  17 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο δράσεων για την  προαγωγή και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές, οργάνωσαν επίσκεψη στην 20η  Επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.   

Με τιμώμενη φέτος τη Σάρτζα, ένα από τα επτά Εμιράτα των Η.Α.Ε., η Δ.Ε.Β.Θ. άνοιξε τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο με το βλέμμα στραμμένο στις περιοχές του.

Η φετινή παρουσία του αραβικού κόσμου, είτε στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα, είτε σε εκδηλώσεις του γενικού προγράμματος ανέδειξε ζητήματα ανάγκης για γέφυρες κατανόησης και διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών στον αγώνα κατά των στερεοτύπων που πρέπει να επιτευχθεί τόσο από την αραβική όσο και από τη δυτική  πλευρά.

Έτσι, οι μαθητές του τμήματος Α2΄Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με στοιχεία της αραβικής κουλτούρας μέσα από μια σειρά παραδοσιακών μουσικών και χορευτικών δρώμενων και να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της.

          Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο  περίπτερο 12 της HELEXPO, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εκδόσεις που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν στη διαδραστική  παρουσίαση του βιβλίου: «Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας» από τη συγγραφέα του κα Μαρία Ανδρικοπούλου, η οποία μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων προσπάθησε να επικεντρωθεί στην άφιξη του Κυβερνήτη Καποδίστρια  στην Ελλάδα  και την παραμονή του στην Αίγινα, όπου είχε μεταφέρει την καθέδρα του κράτους. «Ο φραγκοφορεμένος Κερκυραίος, η ασκητική, ανεπιτήδευτη μορφή, σε ένα γραφείο στο αρχοντικό του Βούλγαρη στην Αίγινα, βλέπει από το παράθυρο τα πρώτα γεώμηλα να φυτρώνουν και δίνει μάχες με τον λόγο του, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λόγος και πράξη ταυτίζονται στο πρόσωπό του, γεγονός που ομολογούν οι φλογεροί υποστηρικτές του αλλά και οι σφοδροί πολέμιοί του».  Η συγγραφέας επέλεξε την αφήγηση με τη μορφή ημερολογιακών σημειώσεων για να δώσει φωνή στις σκέψεις του Καποδίστρια. Η μοναχική αλλά επιβλητική φιγούρα του, που αποτυπώνεται με την ιδιαίτερη ματιά του Φίλιππου Φωτιάδη, γίνεται πιο οικεία, καθώς οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από τον εμπνευστή τους. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου μάς παρακινεί να ακολουθήσουμε «τα χνάρια του», κάνοντας ένα μικρό οδοιπορικό στις πόλεις στις οποίες έζησε και άφησε το ίχνος του ανεξίτηλο στον χρόνο.

Οι μαθητές του τμήματος Α1΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον βραβευμένο συγγραφέα Γιώργο Χατζόπουλο ο οποίος παρουσίασε το νέο του βιβλίο: «Αγριόπαπιες – Όνειρο τρίτο : Η απελευθέρωση» που αποτελεί το τρίτο βιβλίο μιας τριλογίας. Η ιστορία αναφέρεται στη ζωή και τις περιπέτειες ενός εφήβου όπου πραγματικά γεγονότα και μυθοπλασία ανακατεύονται με όνειρα, έρωτες και ουτοπίες που οδηγούν τον ήρωα στην απόκτηση αυτογνωσίας και στην απελευθέρωση.

Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο με τον συγγραφέα σχετικά με την τέχνη της συγγραφής καθώς και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εφήβων και τον ρόλο των γονέων.

Τέλος, οι μαθητές των τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τη  συγγραφέα Νάνσυ Χατζή η οποία παρουσίασε το βιβλίο της: «Η Παναγία των κυνηγημένων». Μέσα από τα μάτια πέντε μικρών παιδιών περιγράφεται ο αγώνας επιβίωσής τους μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η ιστορία αποτυπώνει ένα βαθιά αντιπολεμικό μήνυμα και αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής που όσο «κυνηγημένη» κι αν είναι με πίστη και συνεχή αγώνα καταφέρνει να ξεπερνά τις αντιξοότητες. Η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώθηκε με την εκπόνηση δημιουργικής γραφής από τους μαθητές μας που εμπνεύστηκαν ένα διαφορετικό τέλος της ιστορίας.

Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν τόσο από τη ξενάγησή τους στον μαγικό εκθεσιακό χώρο του βιβλίου όσο και από την προσωπική τους επαφή με τους συγγραφείς, οι  οποίοι τους τόνισαν ότι το βιβλίο είναι ο πιο πολύτιμος φίλος, γιατί δε θα μαλώσουν ποτέ μαζί του. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους !

«Ο άνθρωπος που ζει με το βιβλίο δεν αισθάνεται ποτέ μοναξιά» Αντρέ Μαλρό.