Επίσκεψη των μαθητών μας στην έκθεση Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών!

Στο πλαίσιο της παρεχόμενης  πολιτιστικής και βιωματικής εκπαίδευσης  των Εκπαιδευτηρίων μας, οι μαθητές της α΄ Λυκείου, την Τετάρτη 27 Μαρτίου και την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επισκέφτηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν  μία μεγάλη έκθεση με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση ξεκίνησε  το ταξίδι της στην Ευρώπη από τη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν σχετικά  με τις παραποιήσεις  και πλαστογραφήσεις που έχουν λάβει χώρα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας καθώς και για τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα , τα κίνητρα πίσω από αυτά, την αποκάλυψη τους και τον αντίκτυπο που προκάλεσαν.

Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και η προσέγγισή τους πραγματοποιήθηκε μέσω ταινιών και διαδραστικών  παιχνιδιών.

Μέσα από την συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη έκθεση αναζήτησαν τα κίνητρα, τις στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι όπως αυτά προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, συνειδητοποίησαν τη διαχρονική  ανθρώπινη προδιάθεση να  πιστεύει στο «ψεύτικο» η οποία τελικά οδηγεί στην εξαπάτηση.

Βασικοί στόχοι της έκθεσης συνεπώς είναι η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα.

Στο τέλος της συγκεκριμένης επίσκεψης, οι μαθητές μας αποκόμισαν τα απαραίτητα εφόδια  με τα οποία πρέπει  να προσεγγίζουν την πληροφόρηση της καθημερινότητας ώστε να μην πέφτουν οι ίδιοι θύματα παραπληροφόρησης και εξαπάτησης.