Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν στιγμές καθημερινότητας των Εβραίων της πόλης, τη συμβολή τους στην οικονομική της ανάπτυξη αλλά και τη φρίκη που βίωσαν κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, θέματα που ανέλαβαν να παρουσιάσουν στο project «Θεσσαλονίκη συμβασιλεύουσα Πόλις, 2.400 χρόνια ιστορίας». Εξέτασαν σπουδαία ευρήματα ενός διαφορετικού μουσείου που μοιράζεται τις εβραϊκές παραδόσεις, τον πολιτισμό και ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Πολλά αντικείμενα και φωτογραφίες από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, που έκαψε ολοσχερώς πολλές χριστιανικές και εβραϊκές κατοικίες, αναμνηστικά τούβλα που πάρθηκαν από τους τάφους των νεκρών τους για να ξαναχτιστούν τα σπίτια λόγω της οικονομικής ανέχειας των ανθρώπων της εποχής, δείγμα της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, εβραϊκής και χριστιανικής.

Ένα μεγάλο κομμάτι του Μουσείου βέβαια είναι αφιερωμένο σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα, όπου εξοντώθηκαν περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι από το ναζιστικό καθεστώς. Οι εικόνες συνταρακτικές και η αφήγηση της ξεναγού καθηλωτική.

Το κλίμα στην επίσκεψη άλλαξε μία εφαρμογή με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας που έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να πετάξουν πάνω από τις βίλες της Λεωφόρου των Εξοχών, το νοσοκομείο Βαρώνου Χιρς, το Γενί Τζαμί, το κτίριο του τελωνείου στο λιμάνι και πολλά άλλα σημαντικά τοπόσημα και να ανακαλύψουν την άγνωστη ιστορία τους μέσα από μία πρωτόγνωρη γωνία θέασης. Έζησαν και απέκτησαν την εμπειρία μιας διαφορετικής και ασυνήθιστης επίσκεψης!