Πανελλήνια Πρωτιά και Βραβείο Εφευρετικότητας από την Ε.Ε.Φ. στην εκδήλωση «Η Φυσική Μαγεύει…»

Με το ξεχωριστό Πανελλήνιο Βραβείο Εφευρετικότητας βραβεύτηκαν οι μαθητές: Καρακούτα Α., Κεχαγιά Α., Μαρκής Π.,  Μπάκαβου Φ., Οικονόμου Σ., Ταναηλίδου Α. και Χρίστογλου Ν. του Λυκείου των Εκπαιδευτήριων μας, για την εργασία τους με τίτλο: «Φορητή συσκευή για άτομα με προβλήματα όρασης, με χρήση Arduino αξιοποιώντας την τεχνολογία 3D Printing» στην ειδική εκδήλωση «Γίνε και εσύ Εισηγητής» της ΕΕΦ. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες μας που εργάστηκαν με κέφι και μεράκι, απόλαυσαν τη μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως κέρδισαν από τη γόνιμη βιωματική επαφή με το μάθημα της Φυσικής. Τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας προετοίμασε η καθηγήτρια Φυσικής του Σχολείου μας κ. Ε. Παπαδοπούλου.

Δείτε Περισσότερα

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων για τις Φυσικές Επιστήμες των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, οι μαθητές: Αναγνώτου Β., Βρακοτσώλης Γ., Γρηγοροπούλου Α., Ελευθεριάδου Α., Ευαγγελόπουλος Θ., Καρακούτα Α., Κεμανετζής Α., Κεχαγιά Α., Κοιλιαρίδου Μ.-Κ., Κουτσουνάσιου Φ., Κώστας Σ., Κωστής Ζ., Λιόλιος Π., Λύκου Σ.,  Μαρκής Π.,  Ματσουκατίδης Π., Μισαηλίδου Α., Ξηρός Ζ., Οικονόμου Σ.,  Παζαρλή Μ. – Γ., Παιδάκης Ν., Πιτσάνγκ Σ., Πορπόδης Γ., Σακιζλή Κ., Σκέντζος Κ. – Χ., Σωτηρέλης Α., Ταναηλίδου Α., Τρικαλιώτης Θ., Φωτεινάκη Σ.,  Χατζηχαραλάμπους  Ε.,  Χρίστογλου Ν. συμμετείχαν στο μαθητικό Συνέδριο: «Η Φυσική Μαγεύει». Το Συνέδριο οργανώθηκε για 15η συνεχόμενη χρονιά από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τις 08-10 Δεκεμβρίου 2023.

Οι συμμετέχοντες μαθητές σε αυτή την πρωτότυπη  και δημιουργική συνάντηση έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή τους με Διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους και να γνωρίσουν όλες τις εξελίξεις της Σύγχρονης Φυσικής. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι οι μαθητές να εισαχθούν στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, να κατανοήσουν σε βάθος θέματα Σύγχρονης Φυσικής και να αποκτήσουν κριτική και συνδυαστική σκέψη. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές μας «μαγεύτηκαν» από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Μπενή Μανώλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Λέιζερ, Αρχές, Εφαρμογές, και … Νόμπελ».  Ακόμα, συμμετείχαν στο workshop με θέμα «Εκπαιδευτική Ρομποτική και Επαυξημένη Πραγματικότητα -  ένας μοναδικός συνδυασμός!». Ο εισηγητής κ. Γ. Μυλόπουλος, Ερευνητής στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, εξήγησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πώς η τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τέλος, οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τα πειράματα Φυσικής που είδαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πανεπιστημίου: «10 τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Μετατροπές Ενέργειας, Ενσύρματη και Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας, Στατικός Ηλεκτρισμός, Δυναμικός Ηλεκτρισμός, Ηλεκτρομαγνητισμός», «Όλα τα κύματα σε ένα τραπέζι» Τρέχον Αρμονικό Κύμα - Στάσιμο Εγκάρσιο Κύμα - Στάσιμο Διάμηκες Κύμα - Επιφανειακή Συμβολή - Το πείραμα του Young, «Υδραυλικός Βραχίονας Εκσκαφέα», «Η διδασκαλία της κινητικής στο Λύκειο με την βοήθεια ρομποτικών οχημάτων», Μελετάμε την ισορροπία με έναν καλλιτεχνικό τρόπο…, κ.ά.

Παράλληλα με το συνέδριο Φυσικής, οι μαθητές παρακολούθησαν το θρυλικό έργο του Τόμας Σούλμαν: «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» στο θέατρο Βρετάνια. Ανάμεσα σε πολλά άλλα κοινωνικά θέματα, το έργο θίγει τον ρόλο της ποίησης και της ομορφιάς εν γένει στη ζωή μας.

«Δε διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή»!

Το Σάββατο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, βιώνοντας ένα βιωματικό ταξίδι στην ιστορία της ολυμπιακής ιδέας, από τους μύθους που τη γέννησαν στην αρχαιότητα μέχρι την αναβίωσή της το 1896 και από εκεί στη μετάβασή της στη σύγχρονη εποχή μέσα από τεκμήρια, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά εκθέματα, προσωπικά αντικείμενα και ιστορίες αθλητών.

Την Κυριακή, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκαν σε χώρους του Ιδρύματος όπως οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και ο Φάρος, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δουν τις τρεις εκθέσεις που στεγάζονται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο Γαία:

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας και τους ευχόμαστε «Να κοιτάζουν πάντα ψηλά». Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ε. Παπαδοπούλου, Φυσικός και η κ. Κ. Σπαθάρου, Φιλόλογος.