Tαξιδιωτική ερευνητική εμπειρία στα ερευνητικά κέντρα CERN-ESRF και στο Πολυτεχνείο EPFL!

Πρωτοπόρα για ακόμη μια φορά, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη επισκέφτηκαν με πενήντα μαθητές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ακτινοβολίας Σύγχροτρον ESRF, στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN, στη Γενεύη καθώς και το Πολυτεχνείο EPFL, στη Λωζάνη. Συνοδοί καθηγητές ήταν ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Αθ. Φρυγανιώτης (Μαθηματικός), η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Μ. Μιτζάλη (Φυσικός), η κ. Κ. Μπρέντα (Αγγλικής Γλώσσας), η κ. Ελπίδα Παπαδοπούλου (Φυσικός) και η κ. Κ. Σπαθάρου (Φιλόλογος).

Η πρώτη στάση αυτού του υπέροχου εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν το Μιλάνο με την επίσκεψή μας στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας "Λεονάρντο ντα Βίντσι", το μεγαλύτερο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ιταλία, που είναι αφιερωμένο στον Ιταλό ζωγράφο και επιστήμονα Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στο ιστορικό κέντρο του Μιλάνο, στην Ιταλία, περπατήσαμε στην Πιάτσα ντελ Ντουόμο, θαυμάσαμε τον Καθεδρικό Ναό (Duomo di Milano) καθώς επίσης και την Σκάλα του Μιλάνο.

Στη συνέχεια του ταξιδιού μας, είχαμε τη χαρά να περιηγηθούμε στην παλιά και νέα πόλη της Γενεύης. Πρώτος μας σταθμός το κτήριο του Ο.Η.Ε., στην πόλη της Γενεύης, το Παλάτι των Εθνών με τις 186 σημαίες των κρατών-μελών, έξω από την κεντρική είσοδο του οποίου βρίσκεται η πλατεία των Εθνών και η «Σπασμένη Καρέκλα», έργο του Ελβετού Daniel Berset, κατά παραγγελία του Οργανισμού Handicap International. Είδαμε το σπίτι του Καποδίστρια, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, τη λίμνη Λε Μαν στις όχθες της οποίας είναι χτισμένη η πόλη και καθίσαμε στο μεγαλύτερο ξύλινο παγκάκι του κόσμου, όπου θαυμάσαμε από ψηλά την θέα.

Η Αννεσύ, η μαγική πόλη των Γαλλικών Άλπεων, μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι ήταν η τελευταία στάση της εκδρομής αυτής.

Λίγα λόγια για την εκπαιδευτική επίσκεψη στα ερευνητικά κέντρα CERN, ESRF καθώς και στο πολυτεχνείο EPFL.

Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του και βρίσκεται πάνω στα γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά τής Γενεύης. Στον μεγάλο επιταχυντή (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, τον μεγαλύτερο του κόσμου, γίνονται 1,6 δισεκατομμύρια συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων ανά δευτερόλεπτο. Οι συγκρούσεις καταγράφονται και αναλύονται από χιλιάδες επιστήμονες από πολλές χώρες (και την Ελλάδα), οι οποίοι απαρτίζουν τις ομάδες των πειραμάτων. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες έχουν ως στόχο να μελετήσουν περαιτέρω τη φύση του μποζονίου του Χιγκς, την προέλευση της ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης στο σύμπαν, τις ιδιότητες της ύλης υπό ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, ενώ μερικοί ονειρεύονται επιτέλους το λύσιμο του μυστηρίου της «σκοτεινής» ύλης.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Σύγχροτρον (ESRF) είναι μια κοινή ερευνητική εγκατάσταση που υποστηρίζεται από 19 χώρες (18 ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ). Στο ESRF οι φυσικοί εργάζονται σε στενή συνεργασία με τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα υλικά. Βιολόγοι, γιατροί, μετεωρολόγοι, γεωφυσικοί και  αρχαιολόγοι έχουν γίνει τακτικοί χρήστες της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στο ESRF. Οι ακτίνες-Χ υψηλής έντασης που παράγονται στο ESRF προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για την εξερεύνηση της έμβιας και άβιας ύλης σε μια πληθώρα επιστημονικών πεδίων, που κυμαίνονται από τη χημεία και τη φυσική των υλικών έως την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά και από τη δομική βιολογία, την υγεία και τις βιοεπιστήμες έως τις περιβαλλοντικές επιστήμες, την επιστήμη της πληροφορικής και την νανοτεχνολογία.

Με το CERN και το ESRF συνεργάζονται πολλά ελληνικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι μαθητές μας και μελλοντικοί φοιτητές, γνώρισαν τους χώρους στους οποίους διεξάγονται τα σημαντικότερα σύγχρονα ερευνητικά προγράμματα και πειράματα. Ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια από τους ερευνητές επιστήμονες που τα υλοποιούν, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με επιστήμονες που συμμετέχουν σε πολλούς διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς και διαπίστωσαν με χαρά ότι μεγάλο ποσοστό Ελλήνων εργάζονται και στα δύο ερευνητικά κέντρα. Ανάμεσά τους ο διακεκριμένος  Δρ. Δημήτριος Μπέσσας, Ερευνητής, στο European Synchrotron Radiation Facility, στη Grenoble της Γαλλίας, η Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, πειραματική φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων με θέση ερευνήτριας τόσο στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στη Μπολόνια της Ιταλίας, όσο και στο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, συμμετέχοντας σε πειράματα του LHC, ο Δρ. Δημήτριος Δαμιανόπουλος,  μέλος της ομάδας του πειράματος ATLAS. Οι μαθητές μας επωφελήθηκαν από την ευκαιρία αυτή και διερεύνησαν τις δυνατότητες συνεργασίας με τα διεθνή αυτά κέντρα, σε κάποια προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή φάση των σπουδών τους ή ακόμα και στη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας.

Η Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) ειδικεύεται στις Φυσικές Επιστήμες και τη Μηχανική. Το EPFL θεωρείται ως ένα από τα παγκοσμίως κορυφαία πανεπιστήμια, με κατάταξη στην 14η θέση συνολικά και στην 17η στην Εφαρμοσμένη Μηχανική. Οι μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία μέσα από το φακό της τέχνης «Lighten Upμε ξεναγό τον Μηχανολόγο Μηχανικό Eliott Hiesse να ενημερωθούν για τo πώς επηρεάζει το φυσικό και το τεχνητό φως την υγεία των ανθρώπων. Η έκθεση σε αρκετό έντονο φως την κατάλληλη ώρα της ημέρας μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη διασφάλιση της ποιότητας του ύπνου, της εγρήγορσης ή της διάθεσης και καθορίζει τη συνολική μας υγεία.

Μέσα από αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή ενισχύθηκε το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για τις προσφερόμενες δυνατότητες ακαδημαϊκών σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες.

Η Εκπαιδευτική αυτή εκδρομή, επιβεβαίωσε ότι η γνώση δεν παράγεται μόνο εντός της σχολικής τάξης. Μαθητές και καθηγητές μέσα από αυτήν την εμπειρία αποκόμισαν ποικίλα πνευματικά, ηθικά και συναισθηματικά οφέλη, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Κάθε πόλη που επισκεφτήκαμε, Μιλάνο – Γενεύη – Λωζάνη – Γκρενόμπλ – Αννεσύ, θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη όλων, αφού συνδύαζε γνώση, ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στην εκπαιδευτική εκδρομή, τόσο για το ήθος και τη συμπεριφορά τους, όσο και για την άριστη συνεργασία που έδειξαν και τους ευχόμαστε υγεία, τύχη και όμορφες εμπειρίες ζωής!