«Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».

Oι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφθηκαν την έκθεση: ¨Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Μαθηματικών¨ από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η περιήγηση μας ξεκίνησε από τα επιτεύγματα των λαών της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, πριν από 5.000 χρόνια, που οδήγησαν στην ανάπτυξη πρώιμων αριθμητικών συστημάτων και στη γέννηση της Γεωμετρίας. Το ταξίδι μας συνεχίστηκε με τους Έλληνες στοχαστές του 6ου αιώνα οι οποίοι εξέλιξαν τις κατακτήσεις των δύο αυτών πολιτισμών, δημιουργώντας τη δική τους μαθηματική σκέψη.

Γνωρίσαμε τη μαθηματική σκέψη του Πυθαγόρα, που βασίζεται στη μελέτη των αριθμών και των Πυθαγόρειων φιλοσόφων που άσκησαν μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης.

Μάθαμε για την άμεση σύνδεση των Μαθηματικών με τη Φιλοσοφία, μια που πρώτοι Έλληνες Μαθηματικοί  υπήρξαν ελεύθεροι διανοητές. Ακολουθήσαμε τους γνωστικούς δρόμους του Θαλή και του Πλάτωνα, οι οποίοι εισήγαγαν για πρώτη φορά τα σχήματα ως αντικείμενα μαθηματικού στοχασμού. Στον δρόμο μας βρέθηκε ο μέγιστος Ευκλείδης, στου οποίου το βασικό σύγγραμμα βασίζεται η διδασκαλία της γεωμετρίας εδώ και 2.000 χρόνια. Τέλος, βαδίσαμε στα χνάρια που πανεπιστήμονα Αρχιμήδη, του πιο σημαντικού για πολλούς μαθηματικού του αρχαίου κόσμου, που ανέπτυξε ευεργετικές μεθόδους εμβαδών και όγκων, περιέγραψε φυσικά φαινόμενα και επινόησε περίφημε μηχανικές κατασκευές.

Όλα αυτά τα θαυμαστά κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών μας που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική μας δράση με ενθουσιασμό! Ο υπέροχος και ανεξάντλητος κόσμος των μαθηματικών άνοιξε μπροστά τους και αποκόμισαν πολλές και χρήσιμες γνώσεις. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της έκθεσης που μας πρόσφεραν μια ανεπανάληπτη γνωστική εμπειρία!