Ανώτατες Πανελλήνιες Διακρίσεις και Εύφημες Μνείες για τους Διπλωμάτες Μαθητές μας!!!

Τις Ανώτατες Πανελλήνιες Διακρίσεις Καλύτερου Εμπειρογνώμονα και  Μελλοντικού Διπλωμάτη καθώς και Εύφημες Μνείες απέσπασαν οι Διπλωμάτες – Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη ανάμεσα σε 650 συμμετέχοντες, στην 7η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του  Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2022.

Η μαθήτριά μας Κεχαγιά Α. (Γ΄ Γυμνασίου) βραβεύθηκε με την Ανώτατη Πανελλήνια Διάκριση Καλύτερης Εμπειρογνώμονα στην Επιτροπή  για το Δικαίωμα του Παιδιού στην Εκπαίδευση.

Η μαθήτριά μας Τσομπάνη Μ. (α’ λυκείου) βραβεύθηκε με την Ανώτερη Πανελλήνια Διάκριση Μελλοντικής Διπλωμάτη στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα Εργασίας και Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία αντίστοιχα.

Επίσης, οι μαθήτριές μας,  Γιαννακουδάκη – Παπαδοπούλου Δ. (β΄ λυκείου), Λιοτοπούλου Ε. (Γ΄ Γυμνασίου) και Μήτρακα Ι. (β΄ λυκείου)  βραβεύθηκαν με Εύφημο Μνεία στις Επιτροπές για τα Δικαιώματα Εργασίας και Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία, και για την Προστασία του Παιδιού από κάθε μορφή βίας.

Συνολικά, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη εκπροσωπήθηκαν στην προσομοίωση των επιτροπών του Ο.Η.Ε από τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, α΄ και β΄ λυκείου από το Γυμνάσιο και λύκειο μας: Γιαννακουδάκη – Παπαδοπούλου Δ., Γκουζκούνη Ε., Κεχαγιά Αναστ., Κουράκη Α., Κουτσουνάσιου Φ., Λιοτοπούλου Ε.,  Λύσσα Α.-Μ., Μαχαιρά Α., Μήτρακα Ι., Σακιζλή Κ., Τσομπάνη Μ.

Τα προεδρεία επαίνεσαν την ποιότητα των θέσεων, την ευφυή διαπραγμάτευση και τη διπλωματική ευπρέπεια που χαρακτήριζε τη συνολική παρουσία των μαθητών-διπλωματών μας. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την άριστη συνεργασία και την εργατικότητά τους, για τη σοβαρότητα και για την υπευθυνότητα  που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των εργασιών του Συνεδρίου.

Το Σχολείο μας πάντα παροτρύνει τους μαθητές του να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και τους υποστηρίζει σε κάθε τους βήμα. Αξίζει να γίνει πεποίθηση όλων μας ότι με τη συμβολή των νέων ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος!

Δείτε Περισσότερα

Το συνέδριο φέτος διεξήχθη δια ζώσης και διαδικτυακά. Κατά την τελετή έναρξης απηύθυνε χαιρετισμό η Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, η κ. Π. Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αφού προεδρεία και εμπειρογνώμονες εργάστηκαν πυρετωδώς κατά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Στην επίσημη τελετή λήξης του συνεδρίου διαπρεπή μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας χαιρέτισαν την αξιόλογη προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων. Μεταξύ άλλων, η Δρ. Μ. Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και η Δρ. Φ. Παζαρτζή,  Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προστατεύετε και να ενδυναμώνετε όλες τις όψεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί εσείς ως νέοι θα αναλάβετε έναν ενεργότερο ρόλο όσο μεγαλώνετε». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο ο κ. Σ. Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, και ο ο Δρ. Δ. Σερεφίδης, Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ύπατη Αρμοστεία Ο.Η.Ε στη Γενεύη, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου επισημαίνοντας πως: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βίωμα και βρίσκονται μέσα μας και γύρω μας, όπως ο αέρας που αναπνέουμε». Η Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου,  η κ. Π. Νάσκου-Περράκη, υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη σημασία του συνεδρίου μεταφέροντας το σχόλιο του κ. Δ. Φατούρου, εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου του ΟΗΕ: «Αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να προσομοιώνουμε στη γλώσσα μας τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». 

Στόχος της μαθητικής προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι εργασίες του συνεδρίου  διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των διαφόρων Επιτροπών του Ο.Η.Ε που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι μαθητές συμμετέχουν στις Επιτροπές αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη, δηλαδή του εκπροσώπου μιας συγκεκριμένης χώρας. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων καλούνται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της χώρας τους. Παράλληλα, εξοικειώνονται με τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Την τελευταία ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η 7η Πανελλήνια μαθητική προσωμοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου “Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη” τελεί υπό την αιγίδα των παρακάτω φορέων: α) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) Υπουργείο Τουρισμού, γ) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, δ) Δήμος Θεσσαλονίκης.