Πεζοπορώντας σε προσφυγικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Νεάπολης Συκεών, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες διοργάνωσε έναν ιστορικό περίπατο στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης  με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα  Εκπαιδευτήριά μας αξιοποιώντας την ευκαιρία έφεραν τους μαθητές της Στ΄ τάξης πιο κοντά κυρίως με τους Έλληνες πρόσφυγες του 1922, καθώς ο δήμος έχει φροντίσει να διασώσει και να αναδείξει τις κατοικίες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους.

Στόχος του περιπάτου ήταν η σύνδεση του παρόντος με το προσφυγικό παρελθόν της πόλης μέσα από  την ιστορία των πολλών και διαφορετικών ομάδων προσφύγων που έφθασαν και έζησαν στη Θεσσαλονίκη καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων της ιστορίας της. Πρόσφυγες που εντάχθηκαν στη ζωή και τους ρυθμούς της πόλης και άφησαν το στίγμα τους, συμβάλλοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή ξεκίνησε από το Επταπύργιο, το βυζαντινό κάστρο της πόλης – με τα παιδιά χωρισμένα σε μικρές ομάδες – προχωρώντας κατά μήκος των βυζαντινών τειχών και καταλήγοντας στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με στάσεις και παιχνίδια ερωτήσεων, σπασμένου τηλεφώνου, ανάγνωσης επιγραφών. Ακόμη ακούστηκαν ιστορίες για όλες τις διαφορετικές προσφυγικές ομάδες. Η ώρα πέρασε ευχάριστα με γέλια και ευχάριστες συζητήσεις με τον υπεύθυνο ξεναγό.

Ήταν μια διαφορετική επίσκεψη από την οποία αποκομίσαμε γνώσεις και γνωρίσαμε τα «καστρόπληκτα» σπίτια των προσφύγων σε έναν ευχάριστο περίπατο διαπιστώνοντας ότι τελικά “κερδίσαμε” πολλά από τους πρόσφυγες, αφού συνέβαλαν να ανοίξουμε τους δικούς μας ορίζοντες!