«Προσεγγίζοντας την Τέχνη με την Python» στο 14ο Συνέδριο Πληροφορικής.

Με φυσική παρουσία φέτος και με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή μας στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και αποτελεί μία γιορτή μαθητικής καινοτομίας και δημιουργίας!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας παρουσίασαν στην Κεντρική Σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου «Ν.Οικονόμου»  την εργασία τους «Προσεγγίζοντας την Τέχνη με την Python» δίνοντας τον καλύτερό  εαυτό τους και συγκεράζοντας την Τέχνη με τις Νέες Τεχνολογίες.

Αξιοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Python και τις βιβλιοθήκες Turtle & Random δημιούργησαν μοναδικά πολύχρωμα γεωμετρικά αλγοριθμικά μοτίβα. Έτσι έχοντας μια άμεση οπτική ανάδραση του προγραμματισμού και των εντολών τους κατανόησαν σύνθετες μαθηματικές και υπολογιστικές έννοιες, ενώ ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν διαδικαστική σκέψη και να προβληματιστούν πάνω στα αποτελέσματα των εντολών τους.

Ωστόσο η πηγή έμπνευσης για τη σύλληψη της ιδέας του κάθε σχήματος ήταν διαφορετική. Κάποιοι επηρεάστηκαν  από τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία και συνθέσανε στρόβιλους και γρανάζια. Άλλοι πάλι εντυπωσιασμένοι από τη δομή του ατόμου και την πολυπλοκότητα της, δημιούργησαν σχήματα με σαφείς αναφορές σε αυτή. Οι λιγότερο τεχνοκράτες πάντρεψαν τα γεωμετρικά μοτίβα με τη φύση και συνέλαβαν  δημιουργήματα διαφορετικού τύπου π.χ λουλούδια. Σε άλλα σχήματα συνδύασαν όλα τα χρώματα του φάσματος με μια ποικιλία γραμμών και γεωμετρικών σχημάτων, ενώ προσπάθησαν να μεταφέρουν και λίγη από την ακτινοβολία του ηλιακού μας συστήματος. Τέλος μετά από 2 χρόνια πανδημίας ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν κι εκείνοι που θέλησαν να αποτυπώσουν το στέλεχος του ιού που άλλαξε τις ζωές όλων μας.

Όπως και να ΄χει, όλοι έμαθαν, δημιούργησαν και διασκέδασαν!

Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι μέσα από αυτή την εμπειρία αναπτύχθηκαν συνεργατικοί δεσμοί και δόθηκαν ερεθίσματα στους μαθητές να αυτενεργούν και να γίνονται πιο δημιουργικοί σε μια ιδιαίτερα απαιτητική κοινωνία.

Με αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις τους και με μεγάλη ωριμότητα οι μαθητές και μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να δώσουν  συνέντευξη στο κανάλι Ετ3 καθώς και στο δεύτερο δημοσιογραφικό κανάλι μεταδόσεων του συνεδρίου και να ενημερώσουν για το όλο εγχείρημά τους.

Την εργασία εκπόνησαν οι: Γκέλος Α., Γουδεντζίκη Μ., Δελημόση Φ., Εσέρογλου Φ., Καρυώτη Φ., Κουμπουρόπουλος Ν., Μάσκα Ν., Μήνος Γ., Μητσινικολής Θ., Οικονόμου Α., Παπαθεοκλήτου Σ., Σαουλίδη Β., Σιώκης Θ., Σκρίμπας Β., Σολδάτος Ο., Σταυρίδης Γ., Τσιφτσή Ε., Χατζηλιάδου Χ., Χριστοδουλίδης Κ., Χρυσοστομάκης Λ..

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τζοτζουδάκη Δ.  & Μιτζάλη Δ.