Αναβιώνοντας τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» με ένα ψηφιακό Μουσείο μνήμης με το artsteps, στο 14ο Συνέδριο Πληροφορικής.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας έδωσαν το παρόν για μια ακόμη φορά στη «γιορτή» της τεχνολογίας και της καινοτομίας του 14ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που διοργανώθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ. Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει μετά από δεκατέσσερις αδιάλειπτες συμμετοχές με αξιόλογες παρουσιάσεις «ανέβασε» τον πήχη των προσδοκιών τους,  ώστε να δώσουν για μια ακόμη φορά τον καλύτερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας – με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική  καταστροφή – ένα ψηφιακό Μουσείο μνήμης για τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» με το artsteps, αναπαριστώντας τρισδιάστατα εκθέματα (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες καθώς και  video).

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πόσο οικείος και φιλικός φαίνεται ο κόσμος της πληροφορικής στα παιδιά και με τι ενθουσιασμό εργάστηκαν ομαδικά, αναδεικνύοντας την ψηφιακή κατασκευή τους. Δείχνοντας υπευθυνότητα, ωριμότητα και άνεση στο χειρισμό σαν έμπειροι προγραμματιστές, φυσικά υπό την υποδειγματική καθοδήγηση της εξαίρετης καθηγήτριάς τους της κ. Δ. Τζοτζουδάκη και την συμπαράσταση των δασκάλων τους, ανταποκρίθηκαν άριστα εκπροσωπώντας το σχολείο τους σε ένα ακόμη πανελλήνιο συνέδριο. Ακόμη και η συνέντευξη τύπου που έδωσαν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμπε ζωντανά από το ΝΟΗΣΙΣ, αναλύοντας με άνεση το δημιούργημά τους, κατέδειξε πόσο σοβαρά παίρνουν το ρόλο του σύνεδρου αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια της επιτροπής και κερδίζοντας την εκτίμηση των παρευρισκομένων και το χειροκρότημα των γονέων τους.

Απέδειξαν λοιπόν περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι η ενασχόλησή τους με μια εργασία επιστημονικών απαιτήσεων, η συμμετοχή τους σε ένα συνέδριο υψηλών προσδοκιών, η αναβίωση της κοσμοπολίτικης ζωής της «ομορφότερης πόλης του κόσμου», της Σμύρνης, η οποία όμως χάθηκε εξαιτίας της μεγαλύτερης τραγωδίας που βίωσε ποτέ ο ελληνισμός, και η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών  εκτόξευσε το πάθος τους για το «παιχνίδι» της τεχνολογίας προοιωνίζοντας τη δημιουργία σκεπτόμενων πολιτών στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι εργασίες τους από τη μια πλευρά κατέδειξαν την προσαρμογή σε ένα ψηφιακό κόσμο, την εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις έξυπνες συσκευές και από την άλλη αποκάλυψαν τη δυναμική του σχολείου μας, το μεράκι των δασκάλων τους και τη δημιουργικότητά τους. 

Σημειολογικά η 12η Απριλίου 2022 ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή ημέρα για το Σχολείο μας, καθώς τα παιδιά πέρασαν ευχάριστα και τα χαρούμενα πρόσωπά τους αποτέλεσαν την τρανή απόδειξη της επιτυχημένης παρουσίασης των έργων τους, που πιστεύουμε συνέβαλε στον εμπλουτισμό των γνώσεων τους, στην ενίσχυση της τεχνολογικής τους συνείδησης προς όφελος της ζωής τους και του περιβάλλοντος που ζουν  και στην μελλοντική αξιοποίηση των πλούσιων Το τεχνολογικών επιτευγμάτων. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχόμαστε πολλές ακόμη επιτυχίες στη μαθητική τους ζωή!!