Βυζαντινός περίπατος, ένα ταξίδι στον χρόνο!

Στους βυζαντινούς χρόνους ταξίδεψαν οι μαθητές μας, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, μέσα από έναν «βυζαντινό περίπατο». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και των Θρησκευτικών της Β Γυμνασίου, που είναι εστιασμένα στους βυζαντινούς χρόνους, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του τμήματος των μαθητών και μαθητριών του Β1 σε τέσσερα πολύ σημαντικά μνημεία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τρία από τα οποία αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!

Με αφετηρία την πατριαρχική, σταυροπηγιακή μονή Βλατάδων όπου οι μαθητές θαύμασαν το καθολικό της μονής που είναι Μνημείο της Unesco (Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), κατηφορήσαμε μέσα από τα γραφικά στενά της Άνω Πόλης, με τις κληματαριές και τις ανθοστόλιστες σκάλες, προς τη μονή Λατόμου (Όσιος Δαυίδ). Εκεί οι μαθητές μας έμαθαν για την ιστορία του μικρού ναού, επίσης Μνημείο Unesco, και εντυπωσιάστηκαν, μαθαίνοντας μέσα από μια αλληλεπιδραστική ξενάγηση, την ιστορία και την ερμηνεία του μοναδικού ψηφιδωτού στο εσωτερικό του, που απεικονίζει τον Χριστό έφηβο!

Συνεχίσαμε στα ενδότερα της πόλης και στην επιβλητική Ροτόντα (Άγιος Γεώργιος), επίσης μνημείο της Unesco και σύμβολο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι μαθητές μας σήκωσαν ψηλά τα μάτια στον επιβλητικό τρούλο, ένιωσαν το βάρος των αιώνων και τη διαδοχή των πολιτισμών σε τρεις τεράστιες αυτοκρατορίες του παλαιού κόσμου: Ρωμαϊκή, Οθωμανική και Βυζαντινή.

Το ταξίδι στον χρόνο έκλεισε με την επίσκεψή μας στους Βυζαντινούς Νερόμυλους, ένα μνημείο άγνωστο στο ευρύ κοινό, που έχει όμως τεράστια αξία για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι νερόμυλοι, με την πρωτοποριακή για τους βυζαντινούς χρόνους μηχανική τους, βρίσκονται μια ανάσα από το Σχολείο μας. Εκτός από την ιστορική σημασία, η περιοχή αποτελεί και έναν παραμυθένιο τόπο ανάπαυλας, σε μια έκταση κατάφυτη με δέντρα και λουλούδια, ποταμάκι και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο.

Τα χαμόγελα των μαθητών μας και οι συζητήσεις που ακολούθησαν αυτή τη συναρπαστική μας βόλτα, επικύρωσαν την αξία της βιωματικής μεθόδου στην εκπαίδευση. Την επίσκεψη και ξενάγηση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ρ. Σπαθάρου (φιλόλογος-ιστορικός) και η κ. Ε. Τσιρέλη (θεολόγος).