«Το σωματίδιο Higgs –10 χρόνια από την ανακάλυψή του»!

Ημερίδες Γυμνασίου, το σωματίδιο Higgs

Την Πέμπτη 14 Απριλίου, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου καθώς και μαθητές από την α΄ και β΄ τάξη του Λυκείου μας, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το διαδικτυακό σεμινάριο Φυσικής, από τον Έλληνα Φυσικό, που εργάζεται στην αιχμή της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, καθηγητή, Κ. Νικολόπουλο, με θέμα: «Το σωματίδιο Higgs - 10 χρόνια από την ανακάλυψή του».

Ο κ. Κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο έργο του CERN που είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση όπως: Από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν; Από που προέρχεται η ύλη αυτή; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Τόνισε ότι για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, απαιτείται η μελέτη των ιδιοτήτων των στοιχειωδών σωματιδίων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την σύγκρουση τους, όπου πρέπει να γίνει σε τεράστιες ταχύτητες, που αγγίζουν την ταχύτητα του φωτός. Για την επίτευξη των ταχυτήτων αυτών, το CERN διαθέτει επιταχυντές. Μεγαλύτερος από όλους είναι ο επιταχυντής LHC, ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων. Οι ενέργειες που μπορεί να δώσει ο LHC στα επιταχυνόμενα σωματίδια είναι τόσο μεγάλες, ώστε υπάρχει το ενδεχόμενο, μετά από τις συγκρούσεις να παραχθούν νέα άγνωστα σωματίδια πολύ μεγάλων μαζών που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη Φύση αλλά ούτε και σε κάποιον από τους επιταχυντές που λειτούργησαν μέχρι σήμερα. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο το σωματίδιο Higgs (4 Ιουλίου 2012) θεωρείται σημαντικό, καθώς συνδέεται με την ύπαρξη του πεδίου Higgs, που φαίνεται πως κυριάρχησε αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη σε ολόκληρο το σύμπαν μέσω του οποίου τα γνωστά μας σωματίδια αποκτούν μάζα.

Ο κ. Κ. Νικολόπουλος είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Για τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010, του απονεμήθηκε το βραβείο Marc Virchaux, ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος του Εθνικού Εργαστηρίου Brookhaven των ΗΠΑ ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης.

Ηγήθηκε ομάδας 100 φυσικών στο πείραμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής συνεργασίας στο CERN, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs ή αλλιώς του «σωματιδίου του Θεού». Για τη συμμετοχή του σε αυτή την ανακάλυψη, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη θεμελιώδη Φυσική τον αιώνα που διανύουμε, τιμήθηκε με το βραβείο Blavatnik.

Είναι σήμερα συν-ερευνητής του Ταμείου Χορηγήσεων για τη Σωματιδιακή Φυσική του Birmingham από το Συμβούλιο Εγκαταστάσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας (STFC). Η έρευνά του χρηματοδοτείται παράλληλα από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie (FP7 και H2020), τη Βασιλική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Durham.

Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Δ. Σπαθάρα, μηχανικός της Επιστήμης των υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με διδακτορική διατριβή που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία αερο-τουρμπίνων Rolls-Royce και ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας Yψηλών Θερμοκρασιών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.