Το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. στα Εκπαιδευτήριά μας!!!

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα για τους σεισμούς, τους σεισμογράφους και τα σεισμόμετρα έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών των Εκπαιδευτηρίων μας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Α. Καραμεσίνης, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Τομέα Γεωφυσικής, του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων μας. Ο σκοπός της επισκέψεως του ήταν διττός· από τη μια η πληροφόρηση των μαθητών της α΄ λυκείου για το φαινόμενο του σεισμού, τον τρόπο λειτουργίας των σεισμογράφων και τη γνωριμία με τα σεισμόμετρα, και από την άλλη η πολύτιμη συνδρομή του με συμβουλευτικό χαρακτήρα, στην κατασκευή του δικού τους ψηφιακού σεισμογράφου.

Αρχικά ο κ. Α. Καραμεσίνης αναφέρθηκε στον πρώτο σεισμογράφο, ο οποίος κατασκευάστηκε στην Κίνα πριν δύο χιλιάδες χρόνια περίπου και στις κλίμακες Μερκάλι και Ρίχτερ που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της έντασης των σεισμών. Επισήμανε και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά ενός σεισμού: την εστία, το επίκεντρο, το βάθος και το μέγεθος του σεισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένας σεισμογράφος δεν προβλέπει σεισμούς, αλλά τους καταγράφει. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιστορικού σεισμών για κάθε περιοχή που καθορίζει τον αντισεισμικό κανονισμό κατασκευής κτηρίων. Η γνώση του μεγέθους ενός σεισμού καθορίζει το μέγεθος της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών του.

Οι μαθητές της α΄ λυκείου, θέλοντας να κατασκευάσουν τον δικό τους ψηφιακό σεισμογράφο, είχαν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν από κοντά κάποια είδη σεισμομέτρων και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας τους. Κατανόησαν πως το επιστημονικό όργανο που θα έχουν στην επίβλεψη τους πρέπει πάντα να είναι σε λειτουργία και να παρέχει σωστά δεδομένα, αφού η σωστή εκτίμηση του μεγέθους και της θέσης κάθε σεισμού εξαρτάται και από τον δικό τους σεισμογράφο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα Σχολικό Δίκτυο Σεισμογράφων ώστε να ελέγχουν κάθε φορά τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους.

Ο κ. Α. Καραμεσίνης κατενθουσίασε τους μαθητές μας και έδωσε υπόσχεση για μια μελλοντική επίσκεψη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.