Η παράσταση «Γουτού Γουπατού» στο Σχολείο μας!

Μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στην Αίθουσα Θεάτρου και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Σχολείου μας. Οι τάξεις της Α΄,´ôΓυμνασίου και α΄λυκείου  παρακολούθησαν  τη μουσική παράσταση               « Γουτού Γουπατού»  από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη ( 1899).

Δείτε Περισσότερα

Το διήγημα έχει πάρει τον τίτλο του από την ιδιόμορφη γλώσσα που μιλάει ο ήρωας, ο Μανώλης, ένας νέος με νοητική υστέρηση και κινητική αναπηρία. Ο Παπαδιαμάντης προσεγγίζει τον Μανώλη με απόλυτο σεβασμό. Παρατηρεί και περιγράφει με λεπτομέρεια την σωματική αναπηρία του αλλά και την ιδιαίτερη γλώσσα που εκείνος χρησιμοποιε, για να επικοινωνήσει. Τον περιγράφει μέσα στο πλαίσιο της διαφορετικότητάς του, σαν κάποιον που προκειμένου να επικοινωνήσεις μαζί του πρέπει να κοπιάσεις, να μάθεις τη  γλώσσα του και τα τερτίπια του. Υπάρχει χλευασμός από μια μερίδα του κοινωνικού περιβάλλοντος, υπάρχει όμως και ο αντίποδας της αποδοχής και της προσπάθειας για προσέγγιση. Ο εκφοβισμός και η κοροϊδία μπλέκονται με την τρυφερότητα και τη στοργή. Ένα βαθιά ανθρώπινο διήγημα για την ετερότητα και την αναπηρία αλλά και τη φιλία και την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη.

Η θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει» κατάφερε να μαγέψει και να συγκινήσει τους μαθητές μας, οι οποίοι μέσα από το διαχρονικό  έργο του Παπαδιαμάντη διαπίστωσαν ότι η περιθωριοποίηση «του διαφορετικού» δεν είναι κάτι καινούριο στην κοινωνία μας. Οι ηθοποιοί του μεικτού θιάσου, με ή χωρίς αναπηρία, μεταμορφώθηκαν, τραγούδησαν και αφηγήθηκαν την ιστορία του Μανωλιού και στο τέλος καταχειροκροτήθηκαν από μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι νοερά μοιράστηκαν την ίδια σκέψη, ότι δεν υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η ομάδα « Εν δυνάμει» δημιουργήθηκε το 2008 και αποτελείται από καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία που μέσα από τις δράσεις τους προτείνουν ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής. Ο τρόπος λειτουργίας  της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών. Έτσι, το « περίεργο», το «ανοίκειο», το    «διαφορετικό» ενσωματώνονται στο σύνολο της ομάδας, ενδυναμώνοντάς το.