«Η Φυσική μάγεψε… τους μαθητές μας»!

dav

Στη μεγάλη μαθητική συνάντηση «Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ», που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρευρέθηκαν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με συμμετέχοντες τους μαθητές Κυριακουλάκο Π., Μαλακούδη Α., Στεργίου Σ., Συλαίου Ε., Τζιβανόπουλο Μ., Τράϊου Δ. και Χαριτίδου Χ. με συνοδoύς καθηγητές την κ. Ε. Παπαδοπούλου και τον κ Π.Φρυγανιώτη.

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 14-15-16 Δεκεμβρίου  2018, τίμησαν με τη συμμετοχή τους επιφανείς επιστήμονες που με τον λόγο τους μάγεψαν μικρούς και μεγάλους, μεταξύ των οποίων ο κ. Δ. Σιμόπουλος, Φυσικός και Αστρονόμος, Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, ο κ. Ε. Γαζής, Καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής, Συντονιστής Ελληνικών Ερευνητικών Ομάδων στα πειράματα ATLAS και CLIC του CERN, η κα. Κ. Θεοδώρου, Φυσικός Ιατρικής – Aκτινοφυσικός, Διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πολλοί άλλοι.

Οι ομιλητές προσέφεραν μια συναρπαστική εμπειρία σε όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους. Οι μαθητές με όχημα τον λόγο των επιστημόνων ταξίδεψαν νοερά στο σύμπαν, θαύμασαν το μεγαλείο του, γνώρισαν στο πλαίσιο του δυνατού, την ιστορία του, έμαθαν κάποια από τα μυστικά του, αντιλήφθηκαν την επίδρασή του στην ανθρώπινη ζωή.

Το συνέδριο συνοδεύτηκε με πειραματικές περιηγήσεις και με δημιουργική συζήτηση μεταξύ ομιλητών και μαθητών. Ακόμη οι μαθητές συμμετείχαν στο εργαστήριο με τίτλο η «Μελωδία της Γης», κατά το οποίο συνδέθηκε το φαινόμενο των σεισμών με τη μουσική. Οι μαθητές έμαθαν τα βασικά χαρακτηριστικά των σεισμών και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για να υπολογίσουν το επίκεντρο και το μέγεθος ενός σεισμού. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κυματική φύση των σεισμών και σχηματίζοντας αναλογίες με την κυματική φύση του ήχου ακολούθησαν τη διαδικασία της ηχοποίησης και συνδέοντας την επιστήμη με την τέχνη, πλοηγήθηκαν σε πραγματικά δεδομένα από σεισμούς και τα μελοποίησαν συνθέτοντας τη δική τους «Μελωδία της Γης».

Ευχόμαστε στους μαθητές μας οι πολύτιμες εμπειρίες γνώσεων που απέκτησαν το τριήμερο αυτό, να μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη τους, και να αποτελέσουν κίνητρο ώστε να γίνουν μαθητές με ισχυρή «μελλοντική προοπτική».