Ο μαγικός κόσμος της Φυσικής και της Χημείας μέσα από πειράματα!

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, βρέθηκαν στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,στο κτίριο του Μετεωροσκοπείου, για να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του Τμήματος Χημείας με θέμα: «Η Επιστήμη στην καθημερινότητα».

Με έναν τρόπο πρωτότυπο και δημιουργικό, μυήθηκαν στα μυστικά της επιστήμης και τα επιτεύγματα της, τα οποία προσπάθησαν διαδραστικά να τους παρουσιάσουν καθηγητές, φοιτητές αλλά και μαθητές – συγκεκριμένα οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου των Eκπαιδευτηριων Φρυγανιωτη – με τη συμπαράσταση της καθηγήτριας Χημείας του Σχολείου μας Κας Παρισοπούλου και του συντονιστή του προγράμματος κ. Γιαννακουδάκη. Συνδέοντας την επιστήμη με βιώματα της καθημερινότητας, με το παιχνίδι και με πράγματα που βλέπει συχνά κανείς μπροστά του, τα παιδιά πειραματίστηκαν, έθεσαν ερωτήματα στους "ειδικούς", πήραν και έδωσαν απαντήσεις με βιωματικό τρόπο, αλλά και με τις γνώσεις που απέκτησαν από το μάθημα της Φυσικής στο Σχολείου μας. Συγκεκριμένα εντυπωσιάστηκαν από την αντίδραση του καλαμποκάλευρου με νερό, καθώς η βίαιη επαφή του υλικού με το χέρι τους έμοιαζε με αδιαπέραστο αλεξίσφαιρο γιλέκο. Τους άφησε άφωνους το μπαλόνι που τρυπήθηκε αλλά δεν ξεφούσκωσε, η κατασκευή ξηρού πάγου, η δημιουργία της οδοντόκρεμας του ελέφαντα, ο καθαρισμός λεκέ ιωδίου με μια φαρμακευτική σκόνη από βιταμίνη C και πλήθος απλών αλλά αρκούντως εντυπωσιακών πειραμάτων. Είδαν ακόμη από κοντά τα όργανα μετεωρολογίας και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία τους.

Ο στόχος να τεθεί η επιστήμη στο επίκεντρο και να αναδειχθεί η ομορφιά της επετεύχθη καθώς και η προσέγγιση με εναλλακτικούς τρόπους εννοιών και φαινομένων ήταν άκρως επιτυχής. Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τις φυσικές επιστήμες και να τις συνδέσουν με την καθημερινή τους ζωή. Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα να απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από τα φυσικά και χημικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους και να «ψηλαφίσουν» με έναν καινούργιο τρόπο τον κόσμο γύρω τους! Αξίζουν Συγχαρητήρια στους εμπνευστές της ιδέας καθώς και στα παιδιά που επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον!!