«Οδοιπορικό στους Ελληνικούς Yδροβιότοπους».

Στο πλαίσιο της 21ης Πράσινης Εβδομάδας με θέμα: «ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ» οι μαθητές της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχαν ενεργά, με ενδιαφέρον και ευαισθησία στη διεξαγωγή του Σχεδίου Εργασίας με τίτλο: «Οδοιπορικό στους προστατευόμενους από τη συνθήκη Ραμσάρ Ελληνικούς Yδροβιότοπους».

Την Τετάρτη 03 Ιουνίου2015, σε συνέχεια της γνωριμίας μας με τους Ελληνικούς Υδροβιότοπους διεθνούς ενδιαφέροντος, που ξεκίνησε πέρυσι με την επίσκεψή μας στις Αλυκές Κίτρους, είχαν τη χαρά να επισκεφτούν, να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη καθώς και στο δάσος της Απολλωνίας.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε απ΄ τη λίμνη Κορώνεια, μια πολύπαθη λίμνη που ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ήταν μια απ΄ τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας σε αλιεύματα και πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος, κατέληξε, κυρίως λόγων των ανθρώπινων παρεμβάσεων, να θρηνεί το τέλος της εμφάνισης ψαριών στα νερά της το 1995, την πλήρη αποξήρανσή της το καλοκαίρι του 1999 και το θάνατο 30.000 πουλιών το καλοκαίρι του 2007. Το αισιόδοξο μήνυμα, ωστόσο, ήρθε τη φετινή χρονιά όπου έπειτα από διάστημα περίπου 10 ετών η στάθμη του νερού της λίμνης έφτασε σε ορισμένα σημεία τα 2 μέτρα και υπάρχει πλέον νερό και σε σημεία που δεν υπήρχε καθόλου. Επιπλέον η περιοχή της λίμνης φιλοξένησε αρκετές χιλιάδες άγριων πτηνών.

Το οδοιπορικό μας συνεχίστηκε στη λίμνη Βόλβη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Θαυμάσαμε την πλούσια χλωρίδα της περιοχής όπου έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών εκ των οποίων τα 13 θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Παρατηρήσαμε αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της πλούσιας ορνιθοπανίδας.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών και η περιοχή αποτελεί στάση στο μεταναστευτικό ταξίδι πολλών πουλιών αλλά και σημείο διαχείμασης και αναπαραγωγής για άλλα.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με στάση στο παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα παραλίμνια δάση της Ευρώπης. Είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που φιλοξενεί μεικτές αποικίες γκρίζων ερωδιών και λευκοπελαργών. Επιπλέον το δάσος έχει μοναδική οικολογική αξία, καθώς τα φυτικά είδη που το συγκροτούν δύσκολα βρίσκονται πλέον συνενωμένα σε δάσος.

Στις όχθες της λίμνης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Λουτρά της Απολλωνίας, τα παιδιά είχαν τον χρόνο να πάρουν το πρωινό τους και να παίξουν και να χαλαρώσουν σ΄ ένα περιβάλλον εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας εξόρμησης οι μαθητές μας εκδήλωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για θέματα που αφορούν στους υδροβιότοπους μέσα από εύστοχες παρεμβάσεις, ερωτήσεις και απόψεις που καθιστούν σαφές ότι συνειδητοποίησαν πως δεν υπάρχει Υγρότοπος που να μην έχει αξία για τον άνθρωπο στο παρόν και στο μέλλον.