Τιμή στον δικό μας,Τériade-Στρατή Ελευθεριάδη!

Οι μαθητές των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού μας, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 09-01-2015, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών  του Α.Π.Θ. , όπου παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Tιμή στον Τεριάντ». 

Ποια θα ήταν άραγε η καλλιτεχνική πορεία του γνωστού Μυτιληνιού ζωγράφου μας Θεόφιλου, αν δεν είχε βρεθεί στον δρόμο του ένας άλλος Μυτιληνιός ο Στρατή Ελευθεριάδης; Θα είχαν τη δυνατότητα να συμπράξουν σημαντικοί εικαστικοί δημιουργοί όπως ο Picasso, ο Matisse, ο Chagall, αν δεν είχε τη σχετικοί έμπνευση ο Τériade;

Πρόκειται για τον Στρατή  Ελευθεριάδη - Tériade (1897-1983), που έφυγε από τη Μυτιλήνη για το Παρίσι το 1915 για να σπουδάσει νομικά και έφτασε να τιμάται από τη Γαλλική Δημοκρατία για την προσφορά του στην ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης .

Τεχνοκριτικός, συλλέκτης και εκδότης, ο Στρατής Ελευθεριάδης- Τériade (1897-1983), υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού κόσμου της Γαλλίας του οποίου το έργο και την προσωπικότητα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στην έκθεση που επισκεφτήκαμε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  Τεχνών.

Οι μαθητές μας  κατόρθωσαν  να εισαχθούν στον κόσμο του Teriade μέσω της επαφής τους με τυπωμένες μικρογραφίες από Γαλλικά μεσαιωνικά χειρόγραφα, αυτά που τον γοήτευσαν με την ενότητα κειμένου και εικόνας και την κομψότητά τους και τον ενέπνευσαν να οραματιστεί τη δημιουργία μεγάλων χειροποίητων βιβλίων-λευκωμάτων τέχνης στα οποία το ίδιο χέρι του καλλιτέχνη, ενορχηστρώνει τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Επίσης τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά τα τεύχη του περιοδικού Verve – στα Ελληνικά Οίστρος – αλλά και τα περίφημα «Μεγάλα Βιβλία» του Τériade με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών όπως των Giacometti, Picasso, Matisse, Chagall, Leger,Mirò και Matisse κ.ά. που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. . Πρόκειται για ¨σύγχρονα κοσμημένα χειρόγραφα¨  στα οποία οι καλλιτέχνες εικονογραφούσαν κείμενα άλλων ή ζωγράφιζαν και έγραφαν οι ίδιοι δικά τους κείμενα, τα οποία εκτυπώνονταν στη χειρόγραφη μορφή τους.

Παράλληλα ο Τériade ήταν αυτός που ¨ανακάλυψε¨ το ζωγράφο Θεόφιλο και τον έκανε γνωστό διεθνώς.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν την ξενάγησή τους στην έκθεση, συμμετέχοντας ενεργά στο σχολιασμό των πρωτότυπων έργων που εκθέτονται σ΄ αυτή. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν γιατί η έκθεση συνδυάζει τη ζωγραφική με τον γραπτό λόγο¨. Εντυπωσιάστηκαν από την  τεχνική της λιθογραφίας που χρησιμοποιήθηκε στις εκδόσεις των βιβλίων. Θαύμασαν  το παράθυρο (βιτρό) που φιλοτέχνησε ο Miro για τον φίλο του τον Τεριάντ.

Τις απόψεις τους την έκθεση αυτή παρέθεσαν και στη σχετική συζήτηση που ακολούθησε στην τάξη. Η έκθεση θέτει ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του ονόματος και της δράσης του Teriade στη χώρα μας , αλλά και την ανάδειξη της πολύπλευρης προσωπικότητας και δραστηριότητάς του.