Παιχνίδια ….. Γνώσης!

Σε τολμηρούς εξερευνητές και πρωτοπόρους άποικους εξελίχθηκαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014, συμμετέχοντας στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσω του μαθήματος της Ιστορίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο βασίζεται στην περιοδική έκθεση του Α.Μ.Θ.: «Η Ευρώπη της Ελλάδος». Αποικίες και νομίσματα, από τη συλλογή της Alpha Bank και παίζεται με δύο παίκτες-ομάδες. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν οι παίκτες-ομάδες να φτάσουν στον τερματισμό («αποικία»), για να σχεδιάσουν το νόμισμα τους, εκτελώντας προηγουμένως τις ειδικές αποστολές. Νικητές ήταν αυτοί που ίδρυσαν πρώτοι την αποικία τους, που έφτασαν δηλαδή στο τέλος του επιδαπέδιου ταμπλό και που σχεδίασαν και το νόμισμα της με κιμωλία στον μαυροπίνακα της έκθεσης.

Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης (μεγάλος χάρτης-δέντρα) διαβάσαμε το ειλητάριο με το διάγγελμα του άρχοντα και κάναμε μια μικρή εισαγωγή στο θέμα με μορφή συζήτησης. Σε ρόλο αρχαίων πολιτών, οι μαθητές προσπάθησαν να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης τους, την έλλειψη καλλιεργήσιμης γης (στενοχωρία). Με άξονα λοιπόν αυτό το ζήτημα, προσπαθήσαμε με ερωταποκρίσεις να εκμαιεύσουμε από τα παιδιά τη λύση, που δεν ήταν άλλη από τον αποικισμό. Σε αυτό το σημείο, οι παίκτες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες με διαφορετική αφετηρία (μητρόπολη) και προορισμό (αποικία):

στη Γαλάζια ομάδα με Μητρόπολη τη Χαλκίδα και με Αποικία την Κύμη (Κάτω Ιταλία) και στην Κόκκινη αμάδα με Μητρόπολη τη Φώκαια της Μικράς Ασίας και Αποικία τη Μασσαλία (Νότια Γαλλία). Στη δεύτερη (κύρια) αίθουσα της έκθεσης, τα παιδιά διάβασαν την κάρτα δελφινιού («βοηθού»), ώστε να είναι προετοιμασμένα, για να σταματούν, όποτε συναντούν το βήμα με τη μορφή του δελφινιού, άσχετα από το αποτέλεσμα του ζαριού.

Κάθε ομάδα πήρε θέση με το πιόνι της στην αρχή του ταμπλό και ρίχνοντας εναλλάξ το ζάρι, προσπαθούσε να προχωρήσει, για να υλοποιήσει τις αποστολές της και έτσι να φτάσει στο τέρμα, δηλαδή στην αποικία της. Κατά τη διάρκεια του υπέροχου αυτού ταξιδιού, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με πολλά αντικείμενα της καθημερινότητας, απ’ όλους τους τομείς των καθημερινών δραστηριοτήτων των αποίκων. Μόλις έφτασαν στο τέρμα σχεδίασαν το νόμισμα της αποικίας τους και κατέγραψαν στο ημερολόγιο του πλοίου τα προϊόντα του τόπου και τις ασχολίες των αποίκων.

Στη συνέχεια οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την καθημερινή ζωή της Αρχαίας Μακεδονίας, όπου παρατήρησαν και ερμήνευσαν αντικείμενα της καθημερινότητας της Αρχαίας Μακεδονίας, σε διάφορους κοινωνικούς τομείς, όπως της άθλησης, της εκπαίδευσης, της ένδυσης, του γυναικείου καλλωπισμού, του οπλισμού, των παιχνιδιών, των αγροτικών ασχολιών και των σπιτιών – γευμάτων.

Νικητές;

Όλοι οι μαθητές, αφού, μέσα από ένα βιωματικό και διασκεδαστικό παιχνίδι γνώσεων, ήρθαν σε επαφή με τα αντικείμενα και τις ιστορικές πληροφορίες του θέματος, ψυχαγωγήθηκαν, συνεργάστηκαν και εκφράστηκαν!