Με «Ευρωπαϊκή»…Σχολική…Κουλτούρα!

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι μαθητές του Λυκείου Λύσσας Γ. και του Γυμνασίου Λύσσας Κ. των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, οι οποίοι βραβεύτηκαν, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, για τη συμμετοχή τους στον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Μέρας Σχολείων. Με γραπτή εργασία τους εξέφρασαν τις απόψεις και τις προσδοκίες για τη ζωή τους, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μελλοντικοί ενήλικες πολίτες της Ευρώπης. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Μέγαρο των Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές, Γυμνασίου, ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν προαιρετική και οι εργασίες έγιναν εκτός ωρών λειτουργίας του Σχολείου.

Τα επιμέρους θέματα για κάθε βαθμίδα ήταν τα εξής:

Για το Γυμνάσιο: «Σε ένα κείμενο 400 περίπου λέξεων αποτυπώνω τις σκέψεις μου σχετικά αφενός με τη ζωή στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και αφετέρου με τις προσδοκίες μου για ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής και εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.» και για το Λύκειο: "Ευρισκόμενοι κοντά στην ενηλικίωση και επομένως στην ανάληψη ευθυνών ως ενεργοί πολίτες, αλλά και λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές", σε ένα κείμενο 500-600 λέξεων, διατυπώνετε τους προβληματισμούς σας και τις προσδοκίες σας για τις γενικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο συνολικό ευρωπαϊκό χώρο και ζητάτε από τους Ευρωβουλευτές μας τη δυναμική υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των νέων της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον.»

Ο διαγωνισμός συμπεριελάμβανε και μια Καλλιτεχνική Εργασία (κοινή για Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ) με θέμα: «Δημιουργώ μια καλλιτεχνική εργασία – ζωγραφική ή άλλο – όπου να αποτυπώνονται στοιχεία της ζωής που ζείτε τώρα, αλλά και της ζωής που θα θέλετε να ζήσετε ως ενήλικοι πολίτες της Ευρώπης.»

Οι διαγωνιζόμενοι επέλεξαν μόνο ένα θέμα (γραπτό ή καλλιτεχνικό, της σχολικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν), για το οποίο άντλησαν πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις οποίες ανέφεραν στη βιβλιογραφία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1956 και αποτελεί έναν οργανισμό, ο οποίος προωθεί την κατανόηση ευρωπαϊκών θεμάτων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.